A latin-amerikai kormányok növelik az alternatívenergia-felhasználást.

Robbanásszerűen terjeszkedő nagyvárosok, gazdasági növekedés és bővülő ipar fokozzák a térség energiaigényét.

Jelenleg Latin-Amerika energiaforrásainak kevesebb mint négy százalékát teszi ki a napenergia, azonban az energiatermelés növelése érdekében olyan országok fektetnek be a napenergia-üzletbe, mint Brazília, Chile, Ecuador, Nicaragua és Peru. Ez utóbbi nagyszabású terveket jelentett be arra vonatkozóan, hogy kétmillió embert látna el napenergiával, különösen a szegény északi területeken.

A világ napenergia térképe

A Nemzeti Napelemes Háztartás Programmal Peru eddig az ország egyik legnagyobb napenergia projektjébe kezdett. A projekt célja, hogy 2016-ra Peru 95 százaléka számára biztosítsa az elektromos áramhoz való hozzáférést. Jelenleg a dél-amerikai ország háztartásainak körülbelül 66 százalékában áramszolgáltatás.

A projekt első szakaszát július 8-án avatták fel 1601 napenergia-panel üzembe helyezésével az északon fekvő Cajamarca tartomány 126 közösségében, amivel mintegy 8000 ember életminőségét javították. A kormány azt tervezi, hogy 200 millió dollár értékben 12.500 naperőművet létesít a következő három évben, amelyek körülbelül 500 ezer otthonba juttatnak majd elektromos áramot.

Jorge Merino energiaügyi és bányászati miniszter elmondta, hogy „ez a program a legszegényebbeket célozza meg, akik nem férnek hozzá a villanyfényhez és még mindig petróleumlámpákat használnak, lámpaolajra költve a pénzüket, ami még az egészségüket is károsítja.”

Brazíliának hatalmas potenciáljai vannak a napenergiát illetően, noha ezek nagy része kihasználatlan. Pillanatnyilag csupán kevés napenergiapark működik, de erre esztendőre és az elkövetkezendő évekre számos projektet fogadtak el. Amazonas állam fővárosában, Manausban egy 13 millió dolláros projekt vár idén elfogadásra, amelynek értelmében Latin-Amerika egyik legnagyobb napenergiaparkját építenék meg, ami 3000 otthont lenne képes ellátni energiával. Brazília legnagyobb városa, São Paulo szintén egy napenergiapark építését tervezi, amely az önkormányzat elektromos hálózatához kapcsolódna.

Napenergia-panelek Latin-Amerikában

Az északi Atacama sivataggal Chilének egyértelmű lehetőségei vannak arra, hogy napenergiával lássa el az állampolgárait, és más országokat is. A sivatagnak van egy 105 ezer négyzetkilométeres része, amelyet a világ legnagyobb napenergia-potenciállal rendelkező területének tartanak. Chile a legnagyobb egy főre eső villamosenergia-fogyasztó Latin-Amerikában, és hogy ezt a szükségletet kielégítse, a chilei kormány kijelölte, hogy 2024-re az elektromosságnak 10 százalékát megújuló energiaforrásokból kell kinyerni.

Ecuador februárban adta át az első napenergia-létesítményt. Az északi Imbabura tartományban lévő erőmű 4100 napenergia-panellel rendelkezik, amelyek az ország elektromos hálózatával vannak összeköttetésben. Nicaraguában hasonlóképpen februárban indítottak be egy napenergiafarmot a Managuától északra fekvő Carazo tartományban, ami 1100 otthonnak fog áramot biztosítani.