A múlt héten az etnoturizmus fejlesztésének lehetőségeiről tárgyalt a chilei kormány a területen korábban már jártasságot szerzett maori szakemberekkel. A kormány részéről Bruno Baranda, társadalmi ügyekért felelős miniszter és Daniel Pardo, turisztikai államtitkár-helyettes vett részt.

A találkozón – amelyet azért szerveztek, hogy a kormány új ötletekkel fejleszthesse a már előkészületben lévő etnoturisztikai projektjét – a chilei bennszülöttek közül a rapa nui, az aymara és a likan-antay népcsoportok képviselői vettek részt, akik szintén megosztották tapasztalataikat az Új-Zélandról érkezett vendégekkel.

„Ez az összejövetel része volt azoknak a különböző kezdeményezéseknek, amelyekkel a kormány a minisztériumon keresztül keresi az őslakos népeink elismerésének és megbecsülésének a lehetőségeit, megerősítve őket identitásukban és hagyományaikban. Az is célja a kezdeményezésnek, hogy társadalmaikban ösztönözzük a produktivitást, úgy, hogy közben tiszteletben tartjuk a kulturális örökségüket. Ezt tudnánk megvalósítani olyan új projektekkel, mint az etnoturizmus.” – mondta Baranda.

Mapuche indiánok Chilében

A találkozó előtt az új-zélandi John Doorbarnak és Maurice Manawatunak lehetősége nyílt arra is, hogy részt vegyenek egy túrán a La Araucanía régióban, ahol megismerkedhettek a mapuche indiánok kultúrájával és az etnoturizmus fejlesztésének lehetőségeivel. Tavaly áprilisban egy csoport mapuchénak lehetősége volt Új-Zélandra utaznia, hogy személyesen ismerkedhessenek meg a maori emberek tapasztalataival.

A La Araucanía régió vezetése az Országos Turisztikai Szolgálattal együtt azon dolgozik, hogy fejlesszék az etnoturizmust a térségben. Ennek a törekvésnek részeként látogatott ide most a maori delegáció.

„Új-Zéland egy olyan turisztikai célpont, amely rengeteg hasonlóságot mutat La Araucanía régióval, ezért fontos referencia a számunkra. Meg kell tanulnunk azokat a módszereket, amelyek őket sikerre vezették. A mi országunk nagyon sokban hasonlít Új-Zélandra, tájai tele vannak természeti erőforrásokkal és élő és vibráló őslakos népességgel. Ez az, amit Új-Zéland kínál turizmus szempontjából, és ez az, amit mi is szeretnénk.” – nyilatkozta Daniel Pardo.