Dragoslava Koprivica szerb írónő Havannában mutatta be „A halhatatlan Castro és a szerb vérvonal” című könyvének spanyol kiadását, és az 1998 óta az Egyesült Államokban raboskodó öt kubainak ajánlotta.

A Kubai Népek Barátsága Intézetében Koprivica többek között azzal magyarázta könyvének megírását, hogy nagy tisztelője a forradalom vezetőjének, Fidel Castrónak, akit a szerb nép barátjának tart.

Fidel Castrónak van jövőképe, és elgondolásai útjelző fényt jelentenek a nemzeteknek, amelyeknek közös erővel kellene fellépniük a kapitalizmus gonoszsága ellen – mondta.

A forradalom vezetője úgy döntött, hogy harcol az emberiségért, fogalmazott Koprivica, aki újságíró is egyben, és Kuba, ami szerinte az egész világ számára reménnyel szolgál, tudta, hogy a szenvedésből hogyan szülessen újjá, ahogyan ezt a szerb nép is tette.

Koprivica a könyvet az 1998 óta az Egyesült Államok börtöneiben raboskodó öt antiterrorista harcosnak ajánlotta.

Gerardo Hernándezt, Antonio Guerrerót, Fernando Gonzálezt, Ramón Labañinót és René Gonzálezt letartóztatták, és különböző büntetéseket szabtak ki rájuk, amiért azok figyelmeztették az országukat azokra az erőszakos akciókra, amelyeket az Egyesült Államokban működő jobboldali csoportok terveltek ki.

René González börtönbüntetésének letöltése után három évre az Egyesült Államokban került feltételesen szabadlábra, de ezeket a feltételeket Joan Lenard bírónő május 3-án módosította.

Engedélyezte, hogy González Kubában maradhasson, cserébe azért, ha lemond az amerikai állampolgárságáról, amit a kubai férfi május 9-én meg is tett az Egyesült Államok kubai nagykövetségén.