Kubában minden két hat hónapnál fiatalabb csecsemő közül egyet kizárólag szoptatással táplálnak, mondta Dr. Pablo Roque Peña, a közegészségügyi minisztérium szoptatási programjának koordinátora.

A kórházat elhagyó összes újszülött 98 százalékát csak az anyjuk tejével táplálnak. Ez azoknak a koncentrált erőfeszítéseknek az eredménye, amelyek célja, hogy felhívják a figyelmet a szoptatás fontosságára – mondta Roque Peña.

Az egészségügyi szakemberek elmagyarázzák, hogy ez a fajta táplálás az élet első hónapjaiban hozzájárul a csecsemők jobb egészségéhez, a kubai egészségügyi rendszer ezért szorgalmazza a szoptatást.

Augusztus 1-7. között ünnepelték a Nemzetközi Szoptatási Hetet, amely keretében az ország közösségi központjaiban és egészségügyi klinikáiban tanácsot és felvilágosítást adtak az érdeklődőknek.

Megerősítést nyert, hogy az anyatejben lévő kolosztrum biztosítja a csecsemőknek a legjobb védelmet a bél- és légúti megbetegedések ellen, nagyon hasonló módon, mintha az anya közvetlenül oltóanyagot juttatna a gyermekébe.

Tudományos kutatások igazolják, hogy a szoptatás segíti az egészséges fogak kialakulását és csökkenti a babák szájának deformációit, miközben hozzájárul ahhoz, hogy az anyák kevesebbet vérezzenek a szülés után, illetve meggyorsítja a méh regenerálódását.

Yanisleydis Reyes, egy kéthónapos kislány édesanyja elmondta, hogy a kicsi jól van, és kizárólag anyatejet kap, ami mindig rendelkezésre áll, szennyeződésmentes és megfelelő hőmérsékletű.

Ezen előnyökön túl a szoptatás segíti az érzelmi és a pszichológiai köteléket a baba és az anyja között, aki természettől fogva fel van készülve a szoptatásra, mivel a mellei a terhesség alatt átalakulnak a tejelválasztáshoz.

Israel Hernández Álvarez