Az Organización International de Trabajo (OIT) által készített felmérés szerint a dél-amerikai országban növekszik az illegális gyermekmunka. Több mint 219 ezer gyermek dolgozik törvénytelenül Chilében. Olyan tevékenységeket végeznek, amelyekhez nem megfelelő az életkoruk. Ezek közül bizonyos munkák veszélyesnek számítanak, derül ki a La Tercera riportjából.

Körülbelül 94 ezer gyermek dolgozik a megengedett kor (14 év) alatt, 125 ezren pedig 15 és 17 éves koruk között végeznek olyan tevékenységet, amely ellenkezik az erkölcsükkel, a biztonságukkal és az egészséghez való jogukkal.

Bruno Barada szociális miniszter ismertette, hogy az illegális munkát végző gyermekek 50 százaléka hátrányos helyzetű csoportokból kerül ki, amelyekre az állami politikának összpontosítania kell. Elmondta, hogy ezekben a családokban csak egy ember dolgozik. Nem ez a helyzet a magasabb osztályokba tartozó családokkal, amelyeknek több munkalehetőségük van.

Latin-amerikai életkép

Emiatt a kormány számára alapvető fontosságú, hogy több munkahelyet teremtsenek, hogy a hátrányos helyzetű emberek is munkához jussanak, és így a gyermekek veszélyes és nehéz munkavégzése csökkenhet.

A 2012 februárja és májusa között készített felmérésre Észak- és Dél-Chile 7900 háztartásának 9978 gyermeke válaszolt. Minden gyereket megkérdeztek, hogy végez-e bármilyen munkát.

A közvélemény-kutatás azt is kimutatta, hogy a gyermekek 11 százaléka, elsősorban 5 és 14 év közötti lányok, háztartási munkát végez, például a fiatalabb testvéreiket vagy beteg családtagjaikat látják el heti 21 órában, ami meghaladja a kiskorúak számára engedélyezett munkaórák számát.

Baranda rávilágított, hogy ezek a munkakörülmények visszavetik a kiskorúak fizikai és szellemi fejlődését, mert csökkentik az alvásra fordítható idejüket. Ez pedig befolyásolja a fejlődésüket, és kihat az oktatásukra és a gyermekkorukra is, mivel elveszi a játékidejüket és gátolja az egészséges környezetben töltött gyermekkorhoz fűződő jogukat.

Karen Riquelme