A Kentucky állambeli Ashland alacsony biztonsági fokozatú börtönéből küldte Ramón Labañino antiterrorista harcos ezt az üzenetet minden olyan embernek, akit szeret az ötvenedik születésnapján.

Ma vagyok ötvenéves.

Igen, ez az igazság. Ötven nyár van mögöttem, és ezeket a szeretetteli szavakat mindazoknak küldöm, akiket szeretek:

Ha visszatekintek „életem rövid éveire” sok gyönyörű dolgot tudok említeni – mindig is vonzódtam a szépséghez, ez az álmodozók bűne.

Ötven év során volt szerencsém találkozni egy különleges nővel, aki szeret engem, és akit én is szeretek, aki szenvedélyes hűséggel és gyöngéd kedvességgel áll mellettem. Hálával tartozom neki azért, amiért azzá tett, aki vagyok sok szempontból, és ő ezt tudja.

Ötven év során volt szerencsém három gyönyörű lányhoz, akik édesek, szeretőek és kedvesek, és akiket őrülten szeretek, éppúgy, ahogy ők engem. Örök hálával tartozom nekik azért, hogy olyan apává tettek, amilyen vagyok.

Ötven év során volt szerencsém találkozni négy kivételes testvérrel, és harcolni mellettük. Hálával tartozom nekik azért, amiért velem voltak ebben az elszánt küzdelemben Kubáért, és az emberiségért.

Ötven év során egy szerény és szerető családba születtem és nőttem fel, ami megadta nekem azt a gyönyörűséget, hogy új családokkal találkozzak, nagy családokkal, amelyek velünk voltak ebben az igazságos küzdelemben. Hálával tartozom nekik, amiért olyan fiúvá tettek, amilyen vagyok, olyan testvérré, amilyen lenni próbálok, emberi lénnyé, aki szeretettel gondolkozik, és a szeretetért cselekszik.

Ötven év során nővérekkel és fivérekkel találkoztam az egész világról, akik olyanok, mint vér a vérünkből, akik a mi oldalunkon állnak, akik vállvetve harcolnak velünk. Hálával tartozom nekik az örök kiállásért, a szolidaritásért.

És ötvenévnyi életem során az élet azzal a szerencsével tüntetett ki, hogy a népemet szolgálhatom, ezt a forradalmat, ami a lelkekben készült az örökkévalóságnak. Hálával tartozom neki mindazért, ami vagyok: fiú, apa, elvtárs, barát, hazafi, ember.

Mindezek miatt ma azt mondhatom, hogy az életem első ötven évében szerencsés ember voltam, és az vagyok most is.

Köszönöm Élet!

Így ünneplem ma a születésnapomat.

Ramón Labañino Salazar

Labañino Palmeiro család

2013. június 9.