Egy matematikus, aki gyermekkora óta vonzódik a kínai karakterekhez, egy számítógépes szakember, akit nagyon érdekel Kína felfedezése, egy gépészmérnök, aki kínai dalokat hallgat, egy társadalmi-kulturális tanulmányokat folytató diák, akinek álma, hogy tolmács legyen… mindannyiukat ugyanaz nyűgözi le: megismerkedni a kínai kultúrával és nyelvvel.

Különböző okok vezették őket a Havannai Egyetem Konfuciusz Intézethez, és már lassan érik is ennek gyümölcse. Egy televízióműsornak köszönhetően Enrique Martínt a nyelv kezdte el érdekelni. Hat év tanulás után megnyerte a Kínai Híd beszédversenyt, és idén nyáron ő fogja képviselni Kubát a nemzetközi eseményen.

„Remélem, hogy fejlődök a tavalyi eredményemhez képest, vagy ugyanolyan szinten maradok” – fejtette ki céljait, miközben tudja, hogy az összes résztvevő ország közül a 26. helyet elérni – itt állt ugyanis Kuba 2011-ben, mielőtt a rangsort eltörölték – kihívás lesz számára.

Yanelis Durán a harmadik helyet érte el az országos versenyen. Noha ez az eredmény nem jogosította fel, hogy országát a nemzetközi mezőnyben képviselje, ő nem csüggedt. „A verseny nehéz volt, de lehetőséget adott a tanulásra, többet tanultam a kultúráról. Remélem, hogy részt vehetek rajta jövőre is, és erre már most el kell kezdenem készülni” – erősítette meg.

Hogy teljesítsék a törekvéseiket, ezeknek a fiataloknak sok órát kell tanulásra és munkára fordítaniuk a tanáraikkal, akik között ott van az ázsiai-kubai származású Wang Fen és Li Xanan, akik mindketten a pekingi Nyelv és Kultúra Egyetem professzorai.

Mindkét professzor felismerte, hogy a diákokat nagyon érdekli a nyelv, ami, ha hozzávesszük Kuba korábbi tapasztalatait az utóbbi három Kínai Híd megmérettetésen, azt jelenti, hogy jók az esélyeik.

Az érdeklődéstől az egyetemi tanulmányokig

A döntés, hogy egyetemi keretek közt tanítsák a kínai nyelvet a Havannai Egyetemen 2007-re nyúlik vissza. Ezt megelőzően a nyelvet az idegen nyelvek fakultásához kötődő Kínai Tanulmányok Központjában, és a végül 2009-ben megnyitott Konfuciusz Intézetben oktatták.

Ma az intézet az egyetemi negyedben működik, de az állandó központja az egykori Pacífico Étterem épületében lesz, a kínai negyedben, ami jelenleg felújítás alatt áll.

A központ munkáját a kínai kultúra előmozdítása és terjesztése jellemzi, ami összekapcsolódik a minőségi oktatással, ami felkeltette a közösség érdeklődését.

A Konfuciusz Intézet igazgatója, Arsenio Alemán Agusti így nyilatkozott: „A központban rendkívül változó hátterű diákok fordulnak meg: vannak itt szakemberek, akik olyan helyen dolgoznak – például a Bevándorlási és Állampolgársági Osztályon, a Kubai Vámhivatalnál valamint a közlekedési, mezőgazdasági és közegészségügyi minisztériumban –, amelynek kapcsolatai vannak Kínával, az olyanokig, akik azért tanulnak, mert egyszerűen kedvelik a kultúrát, és meg szeretnék tanulni, hogy hogyan kell leírni a kínai karaktereket.”

Az egyetlen felvételi követelmény a befejezett 12. osztály. Azonban a kiválasztási folyamatban a központ elsőbbséget ad azoknak, akiknek közvetlen kapcsolatuk van Kínával.

Az egyik intézmény, amely közeledni szeretett volna a Konfuciusz Intézethez a Kubai Wushu Iskola volt, ami ez év januárjától kezdve az atlétikai fejlesztési tervének keretében egy harminc fős csoporttal beiratkozott a kínai tanfolyamra.

Kuba gazdag tapasztalatai, amelyeket az idegen nyelvek oktatása terén szerzett, megkönnyítették ezeknek a módszereknek alkalmazását a kínai nyelvben, ami jó eredményeket hozott, amikor az intézet diákjai Kínába látogattak.

Noha a Konfuciusz Intézetnek nincsenek kihelyezett tagozatai más tartományokban, és nem ez az egyetlen intézmény, ami kínait tanít Havannában – a Kínai Művészetek és Hagyományok Központjában is van rá lehetőség –, ez az egyetlen oktatási központ, amely nemzetközi vizsgálatok elvégzésére jogosult, hogy igazolja a nyelvtudás szintjét, és anyanyelvi tanárai vannak.

Alemán Agusti szerint a kínai oktatási gárda között mindig is volt olyan személy, aki a pekingi Nyelv és Kultúra Egyetem részéről a tudományos irányítás felelőse volt, és aki koordinálta a kubaiakat.

Kilátások a jövőre

Jelenleg nincsenek azonnali tervek a diploma létrehozására kínai nyelvből; noha folyik a munka, hogy harmadik nyelvként bevegyék azt az idegen nyelek fakultásának diplomaprogramjaiba.

A 2012-2013-as tanévben 477 diák iratkozott be a Konfuciusz Intézet különböző kurzusaira, a gyerekeknek szóló alapfokú kínai nyelvoktatástól kezdve egészen a kóruséneklési és fordítói valamint tolmács kurzusokig.

Anélkül, hogy tagadná a oktatási és a módszertani felkészülésbeli felelősségét az intézet, ahogyan ezt ügyvezető igazgatója is hangsúlyozza, messzire tekint.

„Szeretnénk megjelenni a Konfuciusz Intézet negyedéves nemzetközi újságjában, és azon dolgozunk, hogy mindig legyen benne egy cikk Kubáról.”

Az intézet részt vesz olyan tudományos eseményeken is, mint amilyenek a Konfuciusz Intézetek minden évben megrendezésre kerülő latin-amerikai és nemzetközi konferenciái.

Yenia Silva Correa