A kínai befektetések mértéke rekord nagysággal nőtt az elmúlt három évben Brazíliában, és meghaladta a 21 milliárd amerikai dollárt, ami azt mutatja, hogy kiválóak a kétoldalú kapcsolatok, fogalmazott Li Jinzhang a Kínai Népköztársaság brazíliai nagykövete.

Mára Kína lett a dél-amerikai ország egyik fő partnere, a beruházások többek között olyan területekre terjednek ki, mint az energia, az autóipar, az infrastruktúra vagy a pénzügyek, mondta el a diplomata egy külföldi sajtó számára rendezett találkozón. Li azt is hangsúlyozta, hogy Kína elsősorban olyan termékeket vásárol és exportál, amelyek garantálják a térség fejlődését, és elősegítik új munkahelyek teremtését.

A kínai nagykövet szerint a két fél továbbra is elkötelezett az iránt, hogy elmélyítsék együttműködésüket a gazdasági kooperáció, a kereskedelem és a beruházások területén.

alt

Miután arra bátorította a brazil üzletembereket, hogy fektessenek be országában, Li elmondta, hogy a brazíliai származással bíró feldolgozóipari áruk kínai felvásárlása egyre növekszik. Példaként említette, hogy a kínai égboltot több mint száz brazil gyártmányú repülőgép szeli át naponta.

A statisztikák szerint a kétoldalú kereskedelem összege 2011-ben elérte a 2,41 milliárd dollárt, évi 30 százalékos átlagos növekedés mellett.

A nagykövet hangsúlyozta, hogy országának érdeke bővíteni a kapcsolatokat a latin-amerikai országokkal. Ennek a régiónak szüksége van, hogy befektessenek az infrastruktúrájába, fejlesszék úthálózatát és szolgáltatásait. Ebből a célból Kína hajlandó 10 milliárd dollárt befektetni.

Utalva az úgynevezett BRICS-országokra – amelynek tagjai Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – Li kiemelte, hogy a közelmúltban született egy megállapodás, hogy létrehoznak egy bankot abból a célból, hogy fejlesszék az egymás közötti kereskedelmet és csökkentsék a globális pénzügyi válság negatív következményeit.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) élére választott brazil vezető kapcsán a kínai nagykövet jelezte, hogy ez is jelzi az átrendeződő nemzetközi viszonyokat.

Li azt is elmondta, hogy várakozásaik szerint az elkövetkezendő öt éven belül Kína lehet a legnagyobb belföldi fogyasztói piac a világon. Az ország jelenleg az egyik motorja a globális fejlődésnek, és célja a fejlődés eredményeit a népe javára fordítani.