A lakosság különböző rétegeinek olvasásra ösztönzése céljából ezen a kedden ünnepelték a Spanyol Nyelv Világnapját.

A kolumbiai Cali város kulturális központja, a Kulturális Minisztérium és a Megyei Könyvtár különböző programokat szervezett az olvasás népszerűsítése céljából.

Spanyolul világszerte

Becslések szerint 2050-re az Amerikai Egyesült Államok lesz az első spanyolajkú ország megelőzve Mexikót.

„Három vagy négy generáción belül a világ népességének 10 százaléka érteni fogja a spanyolt” – nyilatkozta Víctor García de la Concha, a Cervantes Intézet igazgatója.

Mialatt a spanyol nyelv folyamatosan fejlődik, és a világ második legbeszéltebb nyelvévé növi ki magát, a Föld más országaiban ennek ellenkezője történik.

Például, Rio de Janeiro városában egy új oktatási reformnak köszönhetően 2014-től az általános iskolákban megszüntetik a spanyol nyelvórákat, és csak az iskolán kívüli, választható kurzusként lesz elérhető.

http://www.ceibal.edu.uy/contenidos/areas_conocimiento/lengua/090411_dia_idioma/quijote_tit.gif

Ez az intézkedés azonban nem érinti a magán- és középiskolákat, és Brazília legnagyobb részén továbbra is lehetséges a spanyol nyelv oktatása. Ezt egy 2005-ös törvény teszi lehetővé, amit még Luiz Inácio da Silva elnök idején fogadtak el a szomszédos latin-amerikai országokkal történő együttműködés és kapcsolaterősítés céljából.

Mindez idő alatt a világ másik végén, Dubaiban, egy 24 és 30 éves kor közöttiekből álló csoport feladatot kapott az első spanyol nyelvű újság, az „El Correo del Golfo” létrehozására a Perzsa-öbölben.

A projekt novemberben egy egyszerű blogként indult három spanyol és egy szír szerkesztővel, akik a helyi információk alapján közölnek híreket, és próbálnak minden gyakorlati kérdésre választ találni. Az újságnak van egy olyan rovata is, amely munkalehetőségeket ajánl, ami jó kapaszkodó azoknak, akik az Emirátusok határain kívül szeretnék folytatni életüket.

A spanyol nyelv napról-napra egyre több követőt vonz, ezért a Cervantes Intézet és a Harvard Egyetem megállapodott, hogy közösen létrehoznak egy spanyol obszervatóriumot, amely előreláthatóan az év közepén kezdi el működését.

Az obszervatórium tevékenységének célja az, hogy nemzetközi hivatkozási alapként szolgáljon az Egyesült Államok jövőbeni spanyol nyelvi helyzetének vizsgálata során, különös tekintettel a társadalmi, kulturális és nyelvi fejlődésre, illetve ennek használatára a spanyol (és más) anyanyelvűek körében.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal három évvel ezelőtti felmérése kimutatta, hogy Kolumbiában 13 millió ember olvas el legalább egy könyvet egy év alatt, ugyanakkor 2005 óta ez a szám átlagosan 1,6. A kormány olvasással és írással kapcsolatos tervezete alapján céljuk, hogy 2014-re ezt a számot legalább 1 ponttal sikerüljön növelni, és az elérje a 2,6-ot.

Spanyolossá tenni

Az angol nyelvből eredeztető szavakat mostantól fonetikusan kell leírni, ahogyan az spanyolul elhangzik. Tehát például a „smoking”, „whisky”, „marketing”, „sexy”, „glamour” szavak így néznek ki leírva: esmoquin, güisqui, márquetin, sexi és glamur.

Új szavak

A Spanyol Királyi Akadémia állandó használatra új szavakat vezetett be a szótárakba, többek között az alábbiakat:

* Okupar: Elfoglalni egy lakatlan házat, berendezkedni egy lakásban.

* Friki: Extravagáns, furcsa, különc.

* Espanglish: Az Egyesült Államokban lévő spanyol népcsoportok beszédstílusa.

* Beisbolero: Az a személy, aki a baseball sportot űzi.

* Bloquero: Az a személy, aki saját érdeklődési körének megfelelő dolgokat publikál az interneten.

Legfrissebb nyelvtani szabályozások

Óscar: Mindig nagy kezdőbetűvel és ékezettel írva, ha az Oscar díjról esik szó: Premios Óscar a helyes forma.

A többes száma a következő: óscares

* Iguana vagy Higuana esetében mindkettő elfogadott

* Internet: Minden esetben nagy kezdőbetűvel és hímnemben használatos

Fordította: Gáspár Nikolett