A Dominikai Köztársaság Művész Egyesülete bemutatta azokat a személyeket, akik a nemzeti kultúra legkiemelkedőbb teljesítményével elnyerték a díjakat.

Az április 9-én megrendezésre kerülő gálán adták át az elismeréseket. Az eddig Casandra Damirón énekesnő és népművész után elnevezett díj neve azonban megváltoztatták, és az idei évtől kezdve a hivatalos neve „Soberano” lett.

Héctor Acosta, művésznevén „El Torito”, a merenguekirály nyerte el a legnagyobb elismerésnek számító díjat, amelyet családjának és a győztes dominikai baseball válogatottnak ajánlott.

Az interneten és a televízión keresztül is élőben sugárzott eseményen ismert nemzetközi és helyi művészek is felléptek, például a mexikói páros, Jesse és Joy.

„28 év után, mint ahogy az előző években is, a legjelentősebb dominikai művészek munkásságai ugyanúgy el lesznek ismerve, csak azzal a különbséggel, hogy a díjak átadásának módja megváltozik” - állapította meg tavaly augusztusban a Tanácsadó Testület és a Dominikai Köztársaság Művész Egyesületének Bizottsága.

Azért történt változás, mert a „Dalok Királynőjének” is nevezett Casandra Damirón gyermekei úgy határoztak, hogy nem szeretnék, ha ezentúl is édesanyjuk után „Casandrának” hívnák a díjat.

Damirón (1919-1983) kora egyik legismertebb dominikai előadójának számított, később pedig saját zenei műfaján belül ért el jelentős sikereket.

Fordította: Gáspár Nikolett