A Karib-térség íróinak harmadik nemzetközi kongresszusa április 10-én kezdődött Guadalupe szigetének a fővárosában a térség több, mint ötven írójának  részvételével. Az összejövetel célja az, hogy megvitassák felmerülő kétségeiket az irodalmi műalkotásokkal kapcsolatban.

A találkozó központi témája a történelmi tények és kitalációk vizsgálata melyek a felszabadító küzdelmekről szólnak, ismertették nyilatkozatukban a szervezők.

A karibi szerzők műveinek eladásának megkönnyítése, ötletek és tapasztalatok cseréje valamint az olvasásra való ösztönzés; többek között ezek is a fő célkitűzései az eseménynek.

Ezenkívül kiemeli még a földrajzi határok és a különböző nyelvi akadályok túlszárnyalását annak érdekében, hogy létrejöjjön egy közös tér a tervek megvalósításának érdekében, amely nyitott az új ismeretek és ötletek cseréjére. Másik fontos napirendi pont a szerzői jog, fordítási rendszerek, a művek kiadásának és terjesztésének védelme.

Az előbbiek lehetnek a legjobb módjai a régió kulturális örökségének megismertetésének és az egész világgal való folyamatos kapcsolattartásnak – vélte a Karibi Írók Szövetsége és a Guadalupei Területi Tanács.

Ezen a kétévente megrendezésre kerülő eseményen, mely április 13-án ér véget, a régió szerzőinek különböző nyelveken, például franciául, hollandul, spanyolul illetve egyéb dialektusokon is, mint például a kreol, íródott művei is megtalálhatóak.

Ebből az alkalomból adódóan a meghívott különleges vendég a regényíró és költő Russell Banks az Egyesült Államokból, aki egy előadást is magával hozott „Történelmi igazság vagy kitaláció” a romantikus karibi irodalomban néven.

Második alkalommal ítélik oda a Karib-térség szerzőinek Irodalmi Szövetségi Díját egy műnek vagy annak szerzőjének egész életen át tartó munkájáért. A szakmai zsűri angolszász területekről származókból, spanyol és francia anyanyelvűekből áll.

Fordította: Gáspár Nikolett