A Világbank statisztikái megerősítették, hogy a mélyszegénység továbbra is változatlan Paraguayban, és hogy regionális szinten ebben az országban költenek a legkevesebbet az egészségügyre és az oktatásra.

A nemzeti össztermékhez (GDP) viszonyítva az utóbbira a paraguayi kormány 4,1 százalékot fordít, ami kevesebb, mint a térségi átlag, az egészségügyre költött összeg pedig csupán a GDP 5,9 százaléka.

Az elemzés szerint más országokban ez a ráfordítás nyolc-kilenc százalék, annak ellenére, hogy nagyon nagy hatása van az életminőség alakulására, tette hozzá a jelentés.

A Paraguayi Gazdaság Elemzéséért és Terjesztéséért Központ (Cadep) teljes mértékben egyetértett a Világbankkal, amely Paraguay szociális kiadásait jóval a térségi átlag alattinak becsüli és tartja.

Veronica Serafini elemző elmondta, hogy az alacsony adók és az adóegyenlőtlenségek befolyásolják a szociális kiadásokat, és azt javasolta, hogy átfogó mezőgazdasági és pénzügyi politikákon keresztül foglalkozzanak a problémával.

Antonio Arbo közegészségügyi miniszter azt mondta, hogy a lakosság csupán 65 százaléka jut vezetékes vízhez és mindössze kilenc százalék van rácsatlakozva a csatornarendszerre, a többiek a szabadba rakják ki a szemetüket. Paraguayban alig egy orvos jut minden ötezer emberre.