A legszegényebbeknek négyszer annyi adót kell fizetniük, mint a gazdagoknak, állítja egy kedden megjelent tanulmányában a Paraguay Debate nevű civil koalíció.

A statisztikák szerint a népesség legsebezhetőbb része jövedelme 18,3%-át kell adóformájában befizetnie, miközben a gazdagoknak mindössze 4,6%-át. Mindemellett meg kell jegyezni, hogy a paraguayi adók mindössze 15,9%-a közvetlen, ami teljes egészében szemben áll a szegények érdekeivel

A Paraguay Debate ezért azt javasolja, hogy a kormány növelje a fogyasztást érinti adókat, főként a gázolaj, az alkohol és a dohánytermékek kapcsán, és vezessen be egy új, a vállalatok jövedelmére vonatkozó egységes adót. A mezőgazdaság terén javasolják, hogy a kormány hajtsa végre a termékek kivitelére vonatkozó adó beszedését, és állapítsa meg a földek árának értékét központilag.

A civil szervezet szerint ez lehetővé tenné, hogy az adóbevételek növekedéséből többet lehessen társadalmi célokra fordítani, például egészségügyre, oktatásra, és a mezőgazdaságból élő szegény családok védelmére.

A kedden nyilvánosságra hozott adatokból az is kiderült, hogy a paraguayi állam társadalmi célokra fordított kiadásai ötször alacsonyabbak latin-amerikai átlagnál, például az oktatás területén négyszeres, míg az egészségügy terén nyolcszoros a lemaradás.