A kubai gazdasági és társadalmi modell megújításában az idei évben az egyik prioritás a büntetőjogi rendszerére vonatkozó jogi keret átalakítása. Oscar Manuel Silvera, a Népi Legfelsőbb Bíróság alelnöke úgy nyilatkozott, hogy az elkövetkezendő hónapokban a jogi keretek az ország jelenlegi lehetőségeihez és kilátásaihoz alakítása a cél.

A munka során ki fognak térni rendeleti és szabályozási keretek átalakítására, a büntető törvénykönyv modernizálására, megújítják az eljárási folyamatot, büntetés végrehajtást és a rendőrség jogkörét. Hangsúlyosabban jelenne meg a gyermekek jogainak védelme, és az erőszakos bűncselekményekkel szemben való fellépés.

Bár a kubai igazságszolgáltatási rendszerről szóló beszámolók alapján az magas hatékonysággal működik, Silvera szerint mégis javítani kell rajta, hogy az összhangba kerüljön a Kubai Kommunista Párt VI. kongresszusán elfogadott gazdasági és társadalmi iránymutatásokkal. A Prensa Latinának adott interjújában Silvera azt is elmondta, hogy már több szakértő is dolgozik a változtatások előkészítésén, amelyeket utána a parlamentnek fognak benyújtani.

A jogi szakemberek képzésére is nagyobb hangsúlyt kívánnak a továbbiakban fektetni, mivel a változó környezetben egyre nagyobb szükség van olyanokra, akik megfelelő szigorral tudják alkalmazni a jogszabályokat.

A kubai társadalom ismert humánus büntetés-végrehajtási rendszeréről, amely csak a legvégső esetben szab ki szabadságvesztést a bűnösökre, helyette inkább a közmunkára ítélés számít gyakorinak, amellyel így a társadalom számára hasznos munkát végeznek az elítéltek.

Az új jogszabályi keret segíthet megteremteni a megfelelő hátteret egy dinamikusabb és hatékonyabb igazságszolgáltatáshoz, amely elengedhetetlen a kubai gazdasági és társadalmi rendszerben szükséges változások biztosításához.