Dilma Rousseff február 19-én bejelentette, hogy kormánya 22 millió brazilnak segített kiemelkedni a mélyszegénységből két év alatt, és most azt javasolja, hogy további 2,5 millió, távoli vidékeken élőt támogassanak, hogy végérvényesen véget vessenek a nyomornak Brazíliában. A támogatás egy olyan program formájában érkezne, amelynek célja, hogy mindenkinek 1,25 dollárnak megfelelő napi bevételt biztosítson.

„A mélyszegénység megszüntetésének határán vagyunk” – jelentette ki az elnök, a szociális jóléti program újabb kiterjesztésének bejelentésekor. „2011 júniusától kezdve, amikor is elindítottuk a Brazília Nyomor Nélkül programot, mostanáig, amikor aláírom a juttatások kiterjesztését, huszonkét millió brazilt mentettünk meg a nyomortól.”

Az elnök ennek kapcsán említést tett a világban zajló folyamatokról is, arról, hogy éppen azok az országok, amelyek korábban a szociális jólét élharcosai voltak rombolják a munkához való jogot és állampolgáraik szociális juttatásait.

„Nem mondom, hogy nincsenek mélyszegénységben élő brazilok, vagy hogy brazil emberek nincsenek megfosztva a méltóságteljes életkörülményektől. Sajnos ilyen dolgok még léteznek. Be kell vonnunk őket, hogy megkapják azokat a juttatásokat, amire jogosultak” – tette hozzá.

Rousseff, a korábbi baloldali gerilla, Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010) utódjaként 2011 januárjában került hatalomra azzal az elkötelezettséggel, hogy véget vet a szegénységnek ebben a hatalmas, 194 millió lakosú országban, amely a világ hatodik legnagyobb gazdaságával rendelkezik, de amelyben mély szakadék tátong a gazdagok és a szegények között.

A Lula által 2003 óta támogatott Bolsa Familia elnevezésű családtámogatási program sokat enyhített a brazíliai szegénységen, milliókat emelve a középosztályba, de a nemzetközi sajtónak nyilatkozó szociális fejlesztési miniszter, Tereza Campello szerint 2011-ben még mindig 22 millió ember élt mélyszegénységben.

A „Brazília Nyomor Nélkül” program arra összpontosít, hogy minden család számára biztosítva legyen a minimum a fejenkénti 1,25 dolláros napi bevétel. Ez az összeg a mélyszegénység nemzetközileg elismert küszöbértéke. A kormány bejelentette, hogy a szociális program eme legutóbbi kiterjesztése márciusban lép életbe, és a remények szerint eléri majd a fennmaradó 2,5 millió embert (körülbelül 700 ezer családot).

A miniszter elmondta, hogy az olyan legtávolabbi és legeldugottabb helyeken, mint amilyen az amazóniai dzsungel vannak olyan emberek, akik nincsenek regisztrálva.

„A cél, hogy hivatali időnk alatt megtaláljuk ezeket az embereket” – erősítette meg. Rousseff jelenlegi mandátuma 2014-ben jár le.

Közel 50 millió brazil profitál a szegénység elleni harcra meghirdetett szociális programokból, amelyek költségvetése 11,5 millió dollár. Ez 60 százalékos növekedés ahhoz az összeghez képest, ami Lula hivatali idejének 2010-es végekor volt.

Rousseff kijelentette, hogy Brazília építette ki „a leghaladóbb szociális technológiát a világon, amely képes megbirkózni az éhezéssel, a szegénységgel és az egyenlőtlenséggel”, ami más fejlődő országokba is exportál.

A szegénységgel harcoló, beleértve a jövedelem kiegészítő programok prioritása garantálni „a közegészségügyi és oktatási szolgáltatásokhoz, az elektromos áramhoz és az ivóvízhez való hozzáférést”, mondta Campello miniszter.