Az ENSZ Környezetvédelmi Programja kitüntette Kubát.

A Montreali Protokoll 25. évfordulóját ünnepelve, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának regionális igazgatója, Margarita Astrálaga gratulált Kubának az ózonréteg védelmében elért eredményeiért.

Astrálaga egy plakettet adott át, amelyet Achim Steiner, az UNEP végrehajtó titkára, és Marco González, a Montreali Protokoll végrehajtó titkára írt alá.

Kuba munkája példaértékű Latin-Amerika számára, mondta Astrálaga a díjátadó ünnepségen, amelyen részt vettek az ENSZ, a kubai Tudományos, Technológiai és Környezetvédelmi Minisztérium és az országos Ózontechnikai Iroda (OTOZ) képviselői is.

Nelson Espinosa, az OTOZ igazgatója hangsúlyozta az UNEP díjának jelentőségét, és megjegyezte, hogy ez a projektek és stratégiák fejlesztéseinek új csatornáit nyitja meg.

Mint a legsikeresebb nemzetközi környezetvédelmi megállapodás aláírója, Kuba teljesíti azon vállalását, hogy csökkenti az olyan anyagok felhasználását, amelyek elhasználják az ózonréteget. Ezenkívül megteszi az egyik legfontosabb lépést, és betiltja a klorofluorokarbonok (CFC-k) importját, mondta Espinosa.

Az ország azon is dolgozik, hogy haladó módon beszüntesse a hidroklorofluorokarbonokat (HCFC-k), azzal a céllal, hogy ez a megszüntetés 2030 januárjára teljes mértékű legyen, tette hozzá.

Több mint ötven projektet indítottak hajtottak végre, és mintegy kilencezer szakembert képeztek ki annak érdekében, hogy szembe tudjanak nézni ezeknek a káros anyagoknak a megszüntetésével úgy, hogy helyettük új és környezetbarát alternatívákat használnak, mondta.

Nemrégiben, a Montreali Protokoll Alkalmazására Létrehozott Többoldalú Alap Végrehajtó Bizottságának 68. találkozóján Havannában elfogadták a Kubában a habgyártásban a HCFC-ket poliolokkal helyettesítő terv második fázisát.

Más tervek végrehajtása is megvalósul majd az elkövetkezendő években, például az ózonréteget rongáló anyagokból való energia-visszanyerést, illetve ezen anyagok összegyűjtését, tárolását, szállítását és megsemmisítését illetően, mondta Espinosa.

Vivian Collazo