Ha Che Guevara ma élne, bizonyosan támogatná Hugo Chávez kormányát, akárcsak az őslakos Evo Morales bolíviai elnököt – mondta Aleida Guevara March.

Aleida Guevara March – a legendás szabadságharcos Ernesto Che Guevara idősebb lánya – az orosz Russia Today hírügynökségnek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy Latin-Amerikában ma nagyobbak a társadalmi különbségek, mint azokban a zavaros hatvanas években, amikor apja fegyvert fogott az elnyomottak védelmében.

Aleida Guevara az RT újságírójának azt is elmondta, hogy a Che minden bizonnyal teljes mellszélességgel kiállna Hugo Chávez bolivári projektje mellett, ugyanis egyedülálló esetnek tekinti Latin-Amerikában, hogy egy demokratikusan választott vezető népe szolgálatába állítsa az ország gazdag természeti kincseit a helyett, hogy azok egy szűk, külföldi érdekeltségű elit gyarapodását szolgálnák.

Az közel félórás interjú során Aleida Guevara arról is mesélt, hogy a Che kénytelen volt választani családja vagy a hivatásos forradalmárság között. A történelem bizonyítja, hogy Guevara végül is a latin-amerikai szegények népes családját választotta saját vére helyett, amire egyébként nem neheztelt a mára hölggyé érett Guevara-lány és a szabadságharcos felesége, Aleida March sem.

Mint elmondta, kora gyerekkoruktól kezdve tisztában voltak apjuk hivatásával, aki egyébként halála után szinte semmit sem hagyott családjára, mivel nem tartotta etikusnak, hogy éppen a saját utódaival kivételezzen, egy, elméletben az egyenlőségen alapuló rendszerben, melynek hatalomra kerülésében tevékeny részt is vállalt.

Aleida Guevara arra is kitért, hogy nézetei szerint napjaink Latin-Amerikájában szélesebbek a társadalmi különbségek a gazdagok és szegények között, mint édesapja idejében, abban viszont biztos volt, hogy a Che örömmel látna őslakos elnököt Bolívia élen, akit minden bizonnyal támogatna is. Aleida szerint Evo Morales hatalomra kerülése bizonyíték arra, hogy a történelem végül mégis Che Guevarát igazolta. (RT)

Írta: H. Márton

Forrás: latimoport.hu