A Negra Hipolita elnevezésű venezuelai szociális program hét éve biztosít átfogó segítségnyújtást 24 ezer utcán élő embernek, mondta el kutatóknak a program igazgatója, Miguel Posani.

A programot 2006. január 14-én alapították azért, hogy garantálják a hajléktalan embereknek az élethez, az átfogó szociális védelemhez, a munkához, az oktatáshoz, a kultúrához és a társadalmi igazságossághoz való jogot.

A Negra Hipolita, amely a számos, csak „szociális misszióként” emlegetett kormányzati program egyike Venezuelában, folyamatosan újabb és újabb kezdeményezéseket indít, amelyek célja, hogy elősegítse a hajléktalanok visszailleszkedését a családjukba, a munkához jutásukat és az oktatásukat.

Az eltelt idő alatt növekedett a résztvevők száma: 2007-ben 1808 fő csatlakozott a programhoz, 2008-ban már 2109, 2009-ben 2542, 2010-ben 3390, 2011-ben 6112, 2012-ben pedig már 6616.

Posani elmondta, hogy a szegénységenyhítő programoknak köszönhetően a jelenlegi kormány alatt megváltozott a hajléktalanság képe Venezuelában. Míg egykoron a mélyszegénység volt a hajléktalanná válás egyik fő oka, ma ezt a drogfüggőségben és mentális problémákban kell keresni.

A Negra Hipolita 39 menedékhelyet és központot nyitott a hajléktalanok számára Venezuela-szerte. Ezek közül kilencet tavaly avattak fel. Az egyik ilyen létesítmény Caracas San Bernadino körzetében található, és kimondottan a transzszexuális emberek megsegítésére hozták létre.

A programban egyszerre dolgoznak pszichológusok, pszichiáterek, terapeuták, szociális munkások és ápolók. Ők mindannyian a központokban állnak a rászorulók rendelkezésére és dolgoznak a hajléktalanság megelőzésén.