Minden kubai család használ legalább egyet a kubai Génsebészeti és Biotechnológiai Központban (CIGB) kifejlesztett gyógyszerek közül, mondta Mayda Mauri, a CIGB biotechnológiai és gyógyszeripari termékeit forgalmazó cég, a Heber Biotec főigazgatója.

A CIGB hepatitis B vakcinája 1991 óta részét képezi Kuba ingyenes és általános immunizációs programjának. Hatékonysága az elmúlt évtizedben lehetővé tette a hepatitis B-s esetek számának nullára való csökkentését, és 2007 óta egyetlen esetet sem jelentettek a tizenöt évnél fiatalabb gyermekek köréből.

Maurí elmondta, hogy az egyetlen formulában (DPT-HB-Hib) öt antigént használó pentavalens vakcina 2006-os világpiacra bocsátásakor könnyen vezető exportcikké válhatott.

Két évvel később a CIGB-Heber Biotec egy egyedülálló terméket dobott világpiacra: a Heberprot-P-t, amelyet egy összetett orvosi problémára fejlesztettek ki: megelőzni a cukorbetegek súlyos fekélyekkel borított lábának amputálását. Kevesebb, mint négy év alatt a Heberprot-P-t tizenhét országban jegyezték be, és ma Kuba exportjának jelentős részét képezi.

http://www.elfosgrafica.com/var/ezwebin_site/storage/images/muestra-de-trabajos/diseno-de-ferias-exposiciones/heber-biotec-s.a/diseno-de-stand13/15450-1-esl-ES/Diseno-de-stand_imagenotsolarge.jpg

Jelenleg a Heberprot-P az ország vezető biotechnológiai terméke, mivel olyan, a diabétesz következtében kialakult makacs lábfekélyek kezelésére használják, amelyek a hagyomány módszerekkel gyógyíthatatlanok, mondta Ernesto López kutató, a CIGB üzleti és projektfejlesztési igazgatója.

Több mint 80 ezer beteget kezeltek sikeresen a Heberprot-P-vel, mondta López. Egyedül Venezuelában a használata az amputációs arányt 70 százalékról 2 százalékra csökkentette, Kubában pedig, ahol az amputációs ráta átlagosan 23 százalék volt, ez 4,4-szeresével csökkent, mondta.

López annak is hangot adott, hogy nincs meglepve a Heberprot-P körüli nemzetközi várakozásoktól. Decemberben egy konferenciát tartottak Havannában, ahol a helyi és a külföldi kutatók megvitatták a termék mindennapi klinikai gyakorlati használatával kapcsolatos észrevételeiket.

A Heberprot-P jelenleg is fejlesztés alatt álló új generációi valószínűleg a mikrokapszulák és a nanotechnológia módszereit is felhasználják majd, és lehetővé teszik a cégnek, hogy megújítsa a szabadalmait a 2030-as éven túlmenően, tájékoztatott López.

Erre utalva elmondta, hogy két fő szempont volt: a gyógyszer érvényessége és a hozzá kapcsolódó fejlesztések. A Heber Biotec különböző kutatási és fejlesztési fázisokban lévő termékek egész sorával rendelkezik, és partnereket keres ezek piacra dobásához.

Dr. Ricardo Silva, a GIGB üzleti és projektfejlesztési csoportjának munkatársa úgy fogalmazott, hogy ezen termékek közül az egyik legvonzóbb egy a hepatitis B kezelésére szolgáló terápiás vakcina, amely egy olyan vírushordozót céloz meg, amely emberek százmillióira van hatással szerte a világon. Egy másik termék a térségben terjedő járványos megbetegedés, a dengue-láz elleni vakcina.

Silva elmondta, hogy a fejlesztések másik iránya, amely iránt nagy az érdeklődés, az onkológia területére vonatkoznak: méhnyakrák és prosztatarák elleni vakcinák, amely betegségek vezető halálokok a felnőttek körében világszerte.

Mauri, a Heber Biotec főigazgatója arról is beszámolt, hogy a cég állatgyógyászati termékekkel is rendelkezik. Ilyen például egy kullancsok elleni vakcina szarvasmarháknak, amelyet Venezuelában, Brazíliában, Kolumbiában és Mexikóban értékesítenek. A HeberNem pedig egy a fonalférgek vagy giliszták különböző fajait kezelő készítmény.

Az exporton kívül a Heber Biotec a hazai egészségügyi rendszert is ellátja a CIGB és más kutatóközpontok és kórházak termékeivel.

Az egész sor gyógyszer országszerte egyaránt hozzájárul 26 betegség és állapot diagnózisához, megelőzéséhez és kezeléséhez, mondta Mauri.

Marta Sánchez

Kapcsolódó cikkünk:

A kubai diabétesz gyógyszer készen áll az európai tesztekre