Január 31-én csütörtökön különleges estére került sor Detroitban. A város délnyugati részén található Garage Cultural Center of Art & Creativity-ben gyűltek össze a bolivári forradalom támogatói, hogy részt vegyenek egy szolidaritási estén, ezzel támogatásukról biztosítsák a betegséggel küzdő Hugo Chávezt és Venezuelát. A program főszervezője Deborah Johnson, Michigan Emergency Committee Against War & Injustice elnöke volt.

Az est első programja a közösségi ház igazgatójának, Ismael Durannak különleges zenei produkciója volt, amelyben közreműködött Duran unokája és egy barátja. Ezután rövid beszédek hangzottak el, felszólalt többek között egy a kubai ötökkel szolidáris michigani szervezet elnöke vagy Zöld Párt detroiti szervezetének egy képviselője.

De a felszólalók között volt Jorge Parra, a General Motors elbocsátott kolumbiai munkása, aki már egy ideje éhségsztrájkot folytat, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az amerikai tulajdonú cég milyen jogellenes lépéseket tehet meg Kolumbiában.

venezuela2

Az este talán legérdekesebb vendége volt Jesús Rodríguez-Espinoza, Venezuela Chicagóba delegált főkonzulja. Rodríguez-Espinoza egy levetített diasoron keresztül mutatta be azokat az eredményeket, amelyeket az ország az elmúlt néhány évben ért el, majd beszélt azokról a kihívásokról, amikkel a népnek és a kormányzat szembe kell néznie Chávez betegsége és a jobboldali destabilizációs kísérlet miatt.

Az egyik legfontosabb eredmény az írástudatlanság felszámolása. Ez nem történhetett volna meg a kubai önkéntesek segítsége nélkül, akik hatalmas segítséget nyújtottak ebben a folyamatban.

A főkonzul kiemelte azt is, hogy egész Latin-Amerikában Venezuelában a legmagasabb a minimálbér, miközben a munkanélküliség az 1999-es 15 százalékról 6,5 százalékra csökkent. Emellett 400 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik jogosultak a nyugdíj ellátásra, és bérminimumot vezettek be a gyerekükkel otthon lévő anyáknak és a háztartásbeliek számára. A gyermekhalandóság 1998 és 2007 között 30 százalékkal csökkent, az ország lakosságának pedig immáron a 98 százaléka jut állandóan friss vízhez.

Csak jelenleg több mint 20 kórház épül az országban. Az ingyenes egészségügyi ellátásnak is köszönhető, hogy a 2002-es jobboldali puccs után sikerült stabilizálnia helyzetét a kormánynak, mondta főkonzul.

Rodríguez-Espinoza a közösségi tanácsok létrehozását nevezte a legfontosabb eredménynek, amelyet Venezuela az elmúlt időszakban elért. Elmondta, hogy ezek felállításával az 1999-es alkotmány a hatalom egy új ágát hozta létre, majd bemutatta azt a folyamatot, ahogyan gyökeret eresztett országszerte ez az új kezdeményezés, egyre több embert bevonva a munkájába. „Még ha Chávez nincs is ott, akkor is nagyon nehéz lesz az ellenzéknek hatalomra kerülnie, mivel a jelenlegi kormány igazi erejét a közösségi tanácsok jelentik”.