December 29-én Barack Obama észak-amerikai elnök szignójával látta el azt a törvényt, mely féléves határidőt adott az ország külügyi tárcájának, hogy kidolgozzon egy stratégiai tervet, Irán latin-amerikai gazdasági és politikai befolyásának ellensúlyozására - adta hírül a Russia Today orosz hírcsatorna.

A hat hónap lejártával a State Department tisztviselői országokra lebontott tervekkel állnak majd elő az iszlám köztársaság Latin-Amerikával kötött gazdasági és politikai tartalmú egyezményeiről és befektetéseiről, illetve gyakorlati lépésekre tesznek javaslatokat Irán befolyásának csökkentésére a régióban.

Napjainkban Teherán 11 nagykövetséget és 17 kulturális központot tart fent Latin-Amerikában. Csak 2012-ben Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök két körutat is tett a régióban.

Az EU-val és az USA-val ellentétben több latin-amerikai ország sem támogatja az iszlám köztársaság nemzetközi elszigetelését, és virágzó kapcsolatokat ápol a perzsa országgal.

Az iráni külügy szóvivője, Ramin Mehmanparast elítélte az USA lépését, és arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok mind a mai napig „hátsó udvaraként” tekint Latin-Amerikára, arról adva tanúbizonyságot, hogy „lemaradt a történelemtől”. (RT)

Forrás: latimoport.hu