A kubai biotechnológiai ipar termékeit ötven országban használják, vagy klinikai teszteknek vetik alá, vagy pedig bejegyzési eljárás alatt állnak. A kubai biotechnológiai ipar által kifejlesztett rákgyógyszert huszonöt országban használják, és további tizenkét országban esik át klinikai teszteken, mondta Dr. Agustin Lage, a Molekuláris Immunológiai Központ igazgatója, a nemrég befejeződött 2012-es Nemzetközi Egészségügyi Konferencián.

Lage elmondta, hogy tizenegy a test különböző részeinek rákos megbetegedéseit, például tüdőrákot, a fej- és nyakdaganatot, a nyelőcső-, a méhnyak-, az agy és a hasnyálmirigyrákot kezelő gyógyszer áll fejlesztés alatt.

Ezen termékek közül néhányat már bejegyeztek. Lage elmondta, hogy jelenleg két vakcina van a prosztatarák kezelésére: az egyiket a Génsebészeti és Biotechnológiai Központ (CIGB) fejlesztette ki, és éppen a klinikai tesztek fázisában van, és egy másik, ami pedig az Immunológiai Központ fejlesztése.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy huszonöt kutatási projekt van folyamatban. A kubai biotechnológia hatása a rákkezelésre nem korlátozódik csupán gyógyászati termékek kifejlesztésére; a megelőzésben és felismerésben is fontos szerepet játszik. Erre való a Hept B vakcina, valamint a prosztata-, méhnyak- és a vastagbélrák kiszűrésére szolgáló diagnosztikai szett.

Beszámolt arról is, hogy a tüdőrák-vakcinát már alkalmazzák az alapellátás hatvanöt poliklinikájában, és tervben van a használatának kiterjesztése is más egészségügyi központokra.

A Molekuláris Immunológiai Központ feladata új biogyógyszerek kifejlesztése a rák és nem fertőző betegségek kezelésére, és bevezetésük a nemzeti egészségügyi rendszerbe. Arra is törekszik, hogy a tudományos és termelő tevékenységet a nemzetgazdaság fenntartható bevételi forrásává tegye.

Mayte María Jiménez