Kuba reméli, hogy 2015-ig mintegy 29 százalékkal növeli az erdővel borított területeit. Prioritásként fogják kezelni a leromlott természetes erdőségek rehabilitációját, és az olyan fák ültetésének növelését, mint a cédrus, mahagóni és az eukaliptusz.

Amable Sáez, a mezőgazdasági minisztérium erdészeti igazgatója szerint a cél 100 ezer hektár beültetése, ami biztosítja az ország faanyagszükségletét. Kuba területének jelenleg 27 százalékát borítja erdő, ami több mint kétszerese az 1959-es mennyiségnek, amikor is ez a szám 13,2 százalékra csökkent. „Azon kevés országok egyike vagyunk, amely elérte az erdős területek tartós növekedését” – mondta Sáez helyi tévériportereknek. A népi részvételnek fontos szerepe van az erdőségek növelésében, mondta.

Jelenleg 183 gyorsan növekvő és gazdaságilag értékes gyümölcs- és fafajta ültetése zajlik, magyarázta. Ezenkívül különös figyelmet fordítanak a sok helyen mangrove erdőknek otthont adó part menti területek visszaerdősítésére, enyhítve ezzel a klímaváltozást.

Lázaro Palenzuela, a mezőgazdasági minisztérium ellenőrzési és szervezési osztályának szakértője elmondta, hogy a természetes erdőségek is „maradványok”, amelyeket fel kell gyógyítani a kizsákmányolásukból. Kubának mintegy hárommillió hektár erdős területe van, és a helyi hatóságok szerint a latin-amerikai és karibi országok közül ő rendelkezik a legnagyobb arányú védett erdőkkel. A védett területek között nemzeti parkok, ökológiai rezervátumok és biodiverzitás rezervátumok egyaránt megtalálhatók.