Az 1970-es évek elejétől kezdve napjainkig, mintegy 5100 veseátültetést végeztek Kubában, a túlélési arányok pedig a fejlett országokéhoz hasonlóak, jelentette be egy havannai szakember.

Dr. Alexander Mármol, a Közegészségügyi Minisztérium nemzeti transzplantációs irodájának munkatársa arról számolt be, hogy ezen műtétek közül majdnem 400 élő donorral történt, közeli családtagok, például testvérek, szülők vagy gyerekek bevonásával.

Az urológus elmondta, hogy a szervadományozás aránya magas Kubában egy sikeres programnak köszönhetően, amely a szervekhez való hozzájutást segíti elő, és ez hozzájárul ahhoz is, hogy alacsony a kilökődési ráta.

http://topnews.in/health/files/kidney-transplant_0.jpg

Dr. Mármol, aki a nemzeti vesetranszplantációs program koordinátora, rávilágított, hogy az átültetett vesék 94 százaléka elhunyt donoroktól származik, és ez a lakosság érzékenységét dicséri, hiszen általában szándékukban áll felajánlani az elhunyt szeretteik szerveit, hogy azok meghosszabbíthassák mások életét.

Az országban 2700 dialízises páciens van, és ez a szám évente 10 százalékkal növekszik, mivel a veseelégtelenség, a magas vérnyomás és a cukorbetegség is a kiváltó oka lehet. Azonban a szegénységből következő életmódbeli szokások is érzékelhetően növelik ezt a számot, mondta.

Elmagyarázta, hogy kubai tanulmányok megállapították, hogy ezen dialízises betegeknek mindegyike, aki mindennapos kezelést kap, az országnak évi 20.000 dollárjába kerül. Kuba 47 kórháza képes biztosítani ezt a szolgáltatást, köztük vannak olyanok is, amelyek hegyvidéki térségekben találhatók, tette hozzá.

Nemzetközi kutatások rámutatnak, hogy egy veseátültetés háromszor kevesebbe kerül, mint ha a beteg dialízis kezelést vagy más néven művesét kap, mondta a szakértő.