Egy amerikai szövetségi bíró elutasította pénteken azt a kérést, hogy hozzák nyilvánosságra a Kuba ellen 1961-ben indított, de meghiúsult invázióról szóló hivatalos CIA-jelentés utolsó kötetét.

alt

A Nemzeti Biztonsági Levéltár nevű független kutató intézmény még tavaly, a támadás ötvenedik évfordulója alkalmából kérte a „A Disznó-öbölbeli Hadművelet Hivatalos Történetének” teljes közzétételét, miután a Központi hírszerző Ügynökség (CIA) az egyik kötetet 2005-ben visszatartotta. Ezt a részt Jack Pfeiffer, az ügynökség történésze írta 1981-ben, és ez szól a hadművelettel kapcsolatban végzett belső vizsgálatról.

Gladys Kessler szövetségi bíró pénteken ismét a hírszerzésnek adott igazat, és a 13 oldalas indoklásában azt írta, hogy a CIA bebizonyította: a kikért dokumentum nyilvánosságra hozatala ártana az események tisztázását célzó folyamatnak, mert még nem esett át a több szintű felülvizsgálaton, ezért csak „fogalmazványnak” tekinthető.

A levéltár kubai ügyekkel foglalkozó projektigazgatója közölte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, és nyomást gyakorolnak Barack Obama elnökre is, hogy kötelezze a CIA-t a kormányzata által megállapított átláthatósági normák betartására.

A szóban forgó ötödik kötet foglalkozik a CIA belső vitájával, és Peter Kornbluh szerint az ügynökség „nem akarja, hogy a közvélemény ezt láthassa”.

Kapcsolódó cikkek:

A Playa Giróni invázió

A Disznó-öböl diplomáciája

Megvédik a kubai forradalmat