A brazil népszámlálások történetében most először fordult elő, hogy a lakosság kevesebb mint fele vallotta magát fehérnek - derül ki a Brazíliában 2010-ben készített népszámlálás előzetes eredményeiből.

A Brazil Földrajzi és Statisztikai Hivatal (IBGE) által helyi idő szerint szerdán közzétett adatok szerint a 191 milliós lakosság 47,7 százaléka, azaz 91 millió ember fehér, míg egy évtizeddel ezelőtt még 53,7 százalék volt az arányuk. Többségük portugál, olasz, német és spanyol gyökerekkel rendelkezik.

A latin-amerikai országban ezenkívül 82 millióan vannak a pardok  (fehér, indián és fekete keverék), vagyis arányuk a 2000-ben rögzített 38,5 százalékról egy évtized alatt 43,1 százalékra nőtt, míg a feketék száma 15 millió. Kétmillióan vallották magukat ázsiainak, míg 817 ezren bennszülött indiánnak.

Brazília etnikailag a világ egyik legszínesebb országa, és bár a nyílt rasszizmus nem jellemző, a társadalmi egyenlőtlenségek főleg a faji hovatartozás mentén rajzolódnak ki. Fekete brazilokat például csak a legritkább esetben találni a politikai vagy gazdasági döntéshozók között, továbbá a fehérek és az ázsiaiak átlagosan kétszer annyit keresnek, mint a feketék vagy a kevert népességhez tartozók.

Ezenkívül az életszínvonalat tekintve szűnni nem akaró egyenlőtlenségek tapasztalhatók az ország északi és déli fele, a város és vidék, valamint a gazdagok és a szegények között. A nemzeti jövedelem 44,5 százaléka a lakosság 10 százalékának kezében összpontosul, miközben a brazilok fele a minimálbérnél is kevesebb pénzből él.

A népszámlálás ugyanakkor rávilágít az elmúlt egy évtizedben a gazdaság erősödése nyomán elért eredményekre is: az analfabéták aránya 13,6 százalékról 9,6 százalékra, az alapfokú oktatásból kimaradt gyerekeké pedig 5,1-ről 3,1 százalékra csökkent, továbbá országszerte javult a helyzet az áramhoz és ivóvízhez való hozzáférés, valamint az egészségügyi ellátás terén.

A termékenységi ráta a 2000-ben mért 2,38-ról 1,86-ra csökkent.