A Datanálisis közvélemény-kutató cég legutóbbi felmérése szerint a venezuelai választópolgárok 62,7 százaléka Hugo Chávez, jelenlegi államfőt választaná meg, ha most lenne a voksolás. Akik rá szavaznának, első helyen azzal indokolták meg a döntésüket, hogy Chávez „védi az emberek érdekeit”.

A felmérés szerint szeptember végén normalizálódott az elnök népszerűsége. Az elmúlt 18 hónapban a támogatottsága ugyan visszaesett 53,1 százalékra, ez jelentős hanyatlás volt az elmúlt évekhez képest, bár ekkor is toronymagasan megelőzte a jobboldali, ellenzéki politikusokat. Egy kezdeti növekedés után, szeptember elején már 10 pontot nőtt a támogatottsága, mostanra viszont újra elérte a 62 százalékot.

A választópolgárok megítélése szerint Chávez elnök sikeresen átesett a rákkezelésen, szintén 62 százalék véli úgy, hogy „Chávez meggyógyult és képes arra, hogy irányítsa az országot”.

Luis Vicente León, a Datanálisis cég elnöke, múlt hét szerdán ismertette az egész országban végzett reprezentatív közvélemény-kutatás részletes eredményeit.

A tanulmány arra is rámutat, hogy a népesség 20 százalékában még fokozottabb elvárások vannak a gazdasági növekedés iránt, mint az előző évben.

Az emberek úgy vélik – ismerteti a felmérés -, hogy a gazdasági problémák, a szegénységtől és a munkanélküliségtől való félelmek okozzák a legnagyobb kihívást.

A közvélemény-kutatás eredményei szerint a választók párszimpátiájában elég nagy mozgások tapasztalhatóak. Kimutatható Hugo Chávez nagyarányú népszerűsége, de a baloldalon nem jelenik meg igazán más politikus, nincs helyettesítője a jelenlegi elnöknek.

Az ellenzéki politikusok körében Henrique Capriles mirandai kormányzó a legnépszerűbb, őt követte Pablo Perez 20 százalékkal, de ez is erős hanyatlást mutat, most 17 százalékon áll.

Emellett ez a tanulmány megkérdezte a venezuelai polgárokat a párszimpátiájukról is. A lakosság 21 százaléka ellenzékinek definiálja magát, 40 százalék egyértelműen Chávez-párti, míg 33 százalék konkrétan nem sorolja magát egyik táborhoz sem, ingadoznak és csak a választások előtti napokban határozzák el magukat, 5 százalék pedig nem akart vagy tudott válaszolni a kérdésre.