A parlament támogatta a helyi szervezetek kezdeményezését és a bérlők jogait és érdekeit helyzete a középpontba az új törvénnyel. Több hónapos vita után a venezuelai parlament, a kormánypártok szavazataival elfogadta azt a törvényt, amelyért helyi szervezetek még márciusban több mint 400.000 aláírást gyűjtöttek össze.

E törvény értelmében létre kell hozni egy felügyeleti hatóságot, amely szabályozza és ellenőrzi a lakások piaci bérleti díjait. A cél az, hogy felelősen meghatározzák a bérbeadás jogait, valamint biztosítsák mindenkinek a megfelelő lakhatási jogot. Ezen túl a felügyeleti hatóság illetékessége lesz megállapítani a valós bérleti díjat, amelynek tartalmaznia kell a ház jelentős karbantartását is.

Ennek értelmében, ebben az évben nem növekedhetnek a bérleti díjak 5 százaléknál magasabb mértékben. A bérlők, akik legalább 20 évig ugyanabban a lakásban élnek, 20 év után vételi jogot kapnának.

Az új törvény tehát egyértelműen a bérlők pozícióját erősíti a háztulajdonosok egyre elviselhetetlenebb monopóliumával szemben. Hivatalos becslések szerint Venezuelában mintegy 750.000 család él bérelt lakásokban.

Egy újonnan létrehozott kormányzati alap a jövőben hiteleket fog biztosítani a bérlők és az egyszerű lakástulajdonosok számára, hogy „valós áron meg tudják vásárolni a lakásukat és fel tudják újítani ezeket”.

A törvény létrehozói minden eszközzel harcolni kívánnak az ingatlantulajdonosok spekulatív és visszaélésszerű próbálkozásaival, megérdemelt védelmet kíván nyújtani ezek ellen a lakások bérlőinek.

Az új jogszabály egyértelműen kimondja, hogy a mulasztást elkövető bérlőt sem lehet önkényesen kilakoltatni, tehát védelmet biztosít a hátrányos helyzetbe került lakóknak. Májusban Hugo Chávez elnök rendeletileg felfüggesztette az összes kilakoltatást meghatározatlan időre.

Az úgynevezett Demokratikus Egység (MUD) ellenzéki pártszövetség, ahogy várható volt, elítélte az új törvényt. Véleményük szerint az új bérleti díjak „temetni” fogják a lakáspiacot és sértik a magántulajdonhoz való jogot. César Rincones ellenzéki politikus szerint drámai kép alakult ki a lakáspiacon. „Ez a törvényjavaslat olyan rendszert hoz létre, amely csak a jelenlegi bérlők érdekeit tartja szem előtt” – mondta Rincones, a venezuelai Ingatlan Kamara (CIV) és a Tulajdonosi Egyesülettel tartott közös sajtótájékoztatóján.

„Senki sem fog beruházni új ingatlanokban. Ez a bérleti díj halála. Ez a magántulajdon megsemmisítése” – mondta Roberto Orta, a lakástulajdonosok képviselője ezen a sajtótájékoztatón.

Mind az ellenzéki politikus, mind a tulajdonosok képviselői jelezték, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz fognak fordulni, és ha szükséges, akkor nemzetközi fórumokon tiltakoznak majd.

Az öröm és a megkönnyebbülés látszott a helyi mozgalmak képviselőiben, akik elindították ezt a kampányt, és sikerült ezt a parlamenttel is megszavaztatniuk. „Hihetetlenül boldogok vagyunk” – mondta Maglen Sierralta, a Bolivári Bérlőszövetség szóvivője. „Ez a törvény annak a küzdelemnek az eredménye, amit mi már 2005 óta vívunk”.

Ugyan a fenti szervezet vett részt a törvénytervezet kidolgozásában, de a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt, a PSUV képviselői támogatásával lett jogszabály ebből. Diosdado Cabello, a PSUV képviselője megjegyezte, hogy ettől kezdve a bérlakás-piacon „világos szabályok” lesznek. Most már a tulajdonosok sem tehetnek meg bármit a bérlőkkel. De a bérlőknek is nyílt, egyértelmű szabályokat kell majd betartaniuk, így mind a két félnek tisztába kell lennie a játékszabályokkal.

Chávez elnök üdvözölte a parlament döntését és ígéretet tett, hogy gyorsan aláírja és kihirdeti a törvényt, ami attól a pillanattól lép majd érvénybe.