Miguel Díaz-Canel kubai elnök elítélte két kubai származású amerikai kongresszusi képviselő javaslatát, hogy indítsák újra azt az „agyelszívó” programot, amit még George W. Bush hozott létre, és amit Barack Obama kormányzata idején megszüntettek.

„Perverz stratégiával az agyelszívást akarják ösztönözni. Ez egy újabb Kuba-ellenes kampány, amely a birodalmi tehetetlenséget mutatja a forradalmi eredményekkel szemben” – írta Díaz-Canel a Twitteren.

Az Egyesült Államok újra kimondottan biztatná a dezertálásra a kubai orvosokat - Fotó: ACN

Marco Rubio és Bob Menendez republikánus illetve demokrata párti szenátorok csütörtökön egy dokumentumot nyújtottak be a kongresszushoz, amelyben a kubaiak által csak „agyelszívásnak” nevezett Kubai Egészségügyi Szakember Pártfogó (Cuban Medical Professional Parole – CMPP) program újraindítását szorgalmazzák.

„Kuba több mint negyven éve orvosi brigádokat küld a világ minden tájára, például Közép- és Dél-Amerikába, valamint Afrikába – amelyért a fizetség közvetlenül a kormányhoz folyik be, becslések szerint mintegy nyolcmilliárd dollár évente” – áll a dokumentumban.

„Az egészségügyi szakemberek a Castro rezsim általi szemérmetlen kizsákmányolásában nincsen semmi meglepő, mivel régóta használják a kubai emberek szenvedését a saját hasznukra.”

A javaslatba van beleszólása a szenátusnak is, de a program újraindítása végső soron a külügyminisztériumtól függ.

A 2006-ban létrehozott program célja az volt, hogy a külföldi missziókban dolgozó kubai orvosokat és egészségügyi szakembereket különleges ösztönzőkkel arra vegye rá, hogy hagyják ott a kötelezettségeiket, és vándoroljanak ki az Egyesült Államokba.

A kubai elnök azzal vádolta szenátorokat, hogy „képtelenek civilizált kapcsolatok kiépítésére”, és hogy „elvakítja őket az arrogancia”.

Miután javultak a diplomáciai kapcsolatok a két ország között, Obama 2017-ben visszavonta a programot, és elismerte az egészségügyi szakemberek munkáját.

Kormányzati adatok szerint Kuba több mint hatszázezer orvost küldött több mint százhatvan országba a „Több Orvost” kezdeményezés 1973-as létrehozása óta. Munkájukat az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismerte, mint jó gyakorlatot, és fontos lépést a 2030-as fenntartható fejlesztési célok felé.

A kubai orvosképző intézmények ezenkívül 35.613 külföldi orvost képeztek 138 országból teljesen térítésmentesen.

A szenátorok azonban a missziókat „emberkereskedelemnek” nevezték.

A kubai külügyminisztérium amerikai osztályának vezetője, Fernández de Cossio szintén elutasította Rubio és Menendez kezdeményezését.

„A Kubával szembeni tehetetlen harag nem ismer határokat. Képtelen megállítani az elismert emberi szakmai fejlődést, a baseball minőségét és a potenciális befektetéseket. Bob Menendez és Marco Rubio vissza akarják állítani a kubai orvosok elleni agyelszívó programot” – mondta Fernández de Cossio.

Mindkét szenátor azzal érvelt, hogy Kuba hasznot húzott a Brazíliában dolgozó egészségügyi szakembereinek munkájából, ahol Kuba tavaly novemberben állította le a programját, miután az akkori megválasztott elnök, Jair Bolsonaro megkérdőjelezte a kubai orvosok szakképzettségét.

Emiatt szomorúsággal töltötte el a brazil „Orvosok az Emberekért Országos Hálózatot” (RNMMP), amely sajnálatát fejezte ki a mintegy 8.500 egészségügyi szakember elvesztése miatt, akik a történelmileg elhanyagolt területeken dolgoztak.

„Ez példaként szolgált arra, hogy a favelákban, a belső területeken és Amazóniában is lehetnek orvosok. Példa volt arra, hogy a szegényeknek vagy a feketéknek is lehetnek orvosaik. Példa arra, hogy az államnak biztosítania kell az egészséghez való jogot. Példa a latin-amerikai szeretetre” – írta az RNMMP egy sajtóközleményben.

A „Mais Medicos” programot Dilma Rousseff korábbi elnök kezdeményezte 2013-ban, hogy ezzel növelje a brazil lakosság hozzáférését az állami egészségügyi ellátáshoz.

Ennek a politikának keretében emellett még költségvetési forrásokat is biztosítottak a családokra kiterjedő egészségügyi stratégiákhoz, növelték az orvosképzés férőhelyeit, és bővítették az orvostudományi képzések tananyagát.

A program öt éve alatt körülbelül húszezer kubai orvos részesített sok ezer brazil egészségügyi alapellátásban.

A CMPP-re vonatkozó javaslata mellett Rubio azt az Obama-korszakbeli szabályozást is igyekszik megvétózni, amely lehetővé teszik, hogy kubai sportolók úgy játsszanak az amerikai baseball-ligában, hogy nem emigrálnak az Egyesült Államokba.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság