A Cepal (Comisión Económica para América Latina, angolul ECLAC), az ENSZ latin-amerikai és karib-térségi gazdasági bizottságának előrejelzése szerint Latin-Amerika és a Karibi-térség gazdasága 4,7%-al fog nőni 2011-ben és 4,1%-al 2012-ben.

A térség 2009 felében kezdett kilábalni a válságból és a folyamat tovább folytatódik, a belső kereslet élénkülésének köszönhetően, adta közre számításait a Cepal július 13-án Santiago de Chilében.

A lista éllovasai a következők: Panama (8,5%), majd Argentína (8,3%), Haiti (8%), Peru (7,1%), Uruguay (6,8%), Ecuador (6,4%), Chile (6,3%) és Paraguay (5,7%).

Brazíla és Mexikó 4,0%-al, Venezuela 4,5%-al és Kolumbia 5,3%-al fog növekedni.

A tanulmány szerint a “2011-es növekedés alapja elsősorban a magánfogyasztás növekedése, ami a javuló munkaügyi mutatókkal és a növekvő hitelkihelyezéssel magyarázható. Ugyanekkor a belső kereslet stabilitása miatt csökkenő inaktív dolgozók száma és a hitelek hozzáférhetősége miatt a befektetések is a válság előtti szintre jutottak.”

A növekedés a munkanélküliséget a 2010-es 7,3%-ról 6,7 és 7 százalék közötti értékre fogja leszorítani, áll a tanulmányban.

Ahogy az a közelmúltban is megfigyelhető volt, három sebességes növekedésről van szó. A legmagasabb növekedési mutatókat Dél-Amerika produkálja, 5,1%-al fog növekedni 2011-ben, amit elsősorban javuló kereskedelmi feltételeinek köszönhet, mivel növekedtek a nyersanyagok világpiaci árai, és a régió erőssége a nyersanyagexport.

A közép-amerikai alrégió összességében 4,3%-al fog nőni, míg a karibi gazdaságok 1,9%-al.

A Cepal ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a növekvő nemzetközi üzemanyag és élelmiszerárak és a növekvő belső kereslet kombinált hatásaképpen inflációs nyomás alakult ki a térségben. “Ennek a következménye, hogy több régióbeli országban is szigorodott a monetáris politika, ami növelte a hazai és a nemzetközi alapkamatok közötti különbséget. A mostani konjunktúrában, aminek fő tulajdonsága a kimagasló külkereskedelmi likviditás, ez könnyen a helyi pénznemek erősödéséhez vezethet”.

Perspektívák

2012-re 4,1%-os növekedést látnak előre a latin-amerikai és karibi térségben, bár továbbra is aggodalomra ad okot az Észak-Amerikában és Európában elhúzódó válság.

A térség gazdaságát tehát jelenleg legfőképpen a növekvő nyersanyagárak, a nemzetközi likviditás és a legfőbb gazdaságok stabilitása határozza meg. Ezek a pozitívnak tekinthető tulajdonságok ugyanakkor komoly gazdaságpolitikai kihívások elé állítják a térség kormányait.

A jelen helyzetben “a térség vonzza a tőkebefektetéseket és a helyi valuták erősödése rövidtávon csökkentheti a szegénységet és az élelmiszerárakat. Ennek ellenére többféle nehézséget és rizikót is magával hozhat ez a helyzet”.

Egyrészről, “a térség sebezhetőbbé válhat a rövid távú nyereséget kereső spekulációs tőke beáramlása miatt, ami értékpapír- és ingatlanpiaci buborék kialakulásához vezethet”.

Másrészről, a külkereskedelmi likviditás eredményeképpen erősödő helyi pénznemek, valamint a nyersanyagárak emelkedése tovább ösztönözheti a helyi gazdaságokat a nyersanyagexportra specializálódásban. “Ennek eredményeképpen növekszik a térség gazdaságainak sebezhetősége külső sokkhatások és válságok esetén, növekszik a befektetések volatilitása, ami negatív hatással van a növekedési képességre, a munkahelyteremtésre és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére”.

A Cepal szerint a térség kormányainak intézkedéseket kell hozniuk a helyi pénznemek erősödésének megfékezésére, elsősorban a pénzpiacok szabályozásán, a tőkebeáramlás kontrollján és a pénzügyi szabályozáson keresztül.

Ezen intézkedések hatása még hangsúlyosabb lehetne ha egyben az állami szektor megtakarításait ösztönző pénzügypolitikával párosulna.

Forrás: Diario Financiero

Fordította: Miró András

Magyarul megjelent: Chile gazdasága honlapon