Evo Morales bolíviai elnök szerdán bejelentette, hogy Bolívia bérel egy Boeing 747-es „szupertankert”, hogy azzal küzdjön az Amazóniában tomboló erdőtüzek ellen, amelyek Brazíliából terjedtek át a Bolíviára. Szerda este a bolíviai kormány megerősítette, hogy a tanker már úton van az országba, és pénteken kezdik el használni.

A „szupertanker” több vizet tud szállítani, mint bármilyen más repülőgép a világon. 115 ezer liter folyadékot képes felvenni, ami száz átlagos tankergép kapacitásának felel meg. A tanker megérkezéséig a katonaság berepüléseket végez az égő területek felett, hogy meghatározza, hogy hol kell leginkább bevetni az óriásgépet.

Bolívia nagy erőfeszítéseket tesz, hogy saját erőből oldja meg az lángoló erdőinek problémáját - Fotó: EFE

A tüzek elfojtásához három új helikoptert is beszereznek a már jelenleg is működő három mellé. Ezenkívül létrehoztak egy „vésztestületet” is, és csütörtökön ötszáz katona érkezett erősítésnek a tűzoltók mellé. Száz kisebb repülőgép is locsolja az égő erdőt.

Rögtön az első napon, amikor a tüzek elérték Bolíviát, Evo Morales elnök az érintett területekre utazott, ahol két helikopterrel meg is kezdték meg az emberek kimenekítését, illetve egy krízisélelmiszer-szállítmányt is a térségbe irányítottak.

A kormány intézkedéseivel egy időben Carlos Mesa jobboldali elnökjelölt külföldi segítség igénybevételét sürgeti a tüzek oltásához.

A bolíviai kormány azonban régóta vonakodik külföldi segítséget kérni természeti katasztrófák esetén, mondván, a bolíviai gazdaság elég erős ahhoz, hogy megfelelő erőforrásokat mozgósítson az ilyen helyzetek kezelésére, és a szuverenitása védelmében magának is kell megoldania ezeket a problémákat. A Beni megyében az év elején történt áradások idején Álvaro García Linera alelnök így fogalmazott: „Bolíviának vannak erőforrásai. (…) A [külföldről] való kéregetés ideje elmúlt, meghagyjuk azt Carlos Mesának.”

Egyesek szerint az Egyesült Államokból érkező „nemzetközi segélyek” gyakran vezetnek militarizációhoz és megszálláshoz, ahogyan ez történt Haiti esetében is a pusztító földrengés után. A segélyakciókat az Egyesült Államok hadseregének déli parancsnoksága irányította, és kutatók azt állapították meg, hogy az USAID és az amerikai vállalatok ezt követő tevékenysége függő helyzetbe hozta az országot. Egyikük így írt erről: „Az USAID a 2010. januári földrengés okozta tragédiát arra használta fel, hogy felpörgesse Haitin a multinacionális befektetőknek, különösen az amerikai multinacionális vállalatoknak kedvező neoliberális politika bevezetését.”

Abban a reményben, hogy ez Bolívia esetében elkerülhető, Morales elnök szerdán ezt mondta: „Többé nem vagyunk rászorulva a »nemzetközi segélyekre«. (…) Mi magunk is képesek vagyunk azonnal reagálni.”

Az Amazónia brazíliai részén nemrég kitört erdőtüzekért, habár keletkezésük pontos okai nem tisztázottak, az ott működő szervezetek a fakitermelőket és a Bolsonaróval szövetséges földbirtokos elitet teszik felelőssé, mert szerintük azok szándékosan gyújtották őket, hogy területeket tisztítsanak meg az állattenyésztés számára. Az Európai Unió Kopernikusz-műholdja által készített felvételek tanúsága szerint a tűz Brazíliából indult ki, és onnan terjedt át Bolíviára és Perura. Bolíviában már közel félmillió hektár amazóniai esőerdő vált a lángok martalékává, főleg a történelmi Chiquitania régióban.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság