A nicaraguai sandinista kormány először küld nagykövetet Palesztinába. A diplomata szerdán adta át megbízólevelét Rijád al-Malikinak, a Palesztin Hatóság külügyminiszterének.

Az új nagykövet egy palesztin felmenőkkel rendelkező nicaraguai tisztviselő, Mazen Khuffash lesz, akivel kapcsolatban Al-Maliki úgy fogalmazott, hogy személye „bizonyíték arra, hogy a palesztin közösségnek szerepe és jelentősége van a közép-amerikai országban.”

A sandinista mozgalmat régi szálak fűzik a palesztinokhoz - Fotó: La Voz Sandinismo

A nicaraguai baloldali kormány lépése ellenkezője a szomszédos, Guatemala álláspontjával, amelynek jobboldali kormánya egyike volt annak a kevés országnak, amelyek az Egyesült Államok példáját követve izraeli nagykövetségüket a vitatott státuszú Jeruzsálembe költöztették.

A nicaraguai sandinistákat régi szálak fűzik a palesztin mozgalomhoz. A nicaraguai forradalom idején a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) fegyvereket küldött a sandinista lázadóknak. A győzelem után egy évvel, 1980-ban Nicaragua hivatalosan elismerte Palesztinát, és diplomáciai kapcsolatokat létesített vele. Ebben az időszakban Jasszer Arafat palesztin vezető ellátogatott Nicaraguába, ahol így fogalmazott: „Jeruzsálembe Managuán keresztül vezet az út.”

A Wafa palesztin hírügynökség arról számolt be, hogy „Khuffash örömét fejezte ki amiatt, hogy ő lesz az első nicaraguai nagykövet Palesztinában, és hangsúlyozta, hogy a két ország közötti kapcsolatok erősítésén fog dolgozni”.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság