Kubában elfogadták az új választási törvényt, amely átalakítja az ország kormányzását. Többek között visszahozza a miniszterelnöki és a tartományi kormányzói tisztségeket, miközben fenntartja az egypártrendszert.

A szombaton elfogadott törvény olyan változtatásokat szentesít, amelyeket az új alkotmány már magában foglal. A Nemzetgyűlés egyhangúlag fogadta el. A szavazáson jelen volt Raúl Castro korábbi, és Miguel Díaz-Canel jelenlegi kubai elnök is.

1976 óta először újra lesz miniszterelnöke Kubának - Fotó: Reuters

A törvény célja, hogy levegyen terheket az elnök válláról, aki eddig az ország egyetlen vezetője volt, és felgyorsítsa a végrehajtói hatalom működését. A törvény értelmében a miniszterelnököt legfeljebb kétszer ötéves ciklusra lehet választani.

Korábban az 1976-os alkotmány megszüntette a miniszterelnöki tisztséget, és minden végrehajtó hatalmat az elnök kezébe helyezett.

A parlament októberben már az új rendszer szerint választja meg az elnököt, közölte a múlt hónapban Esteban Lazo, a parlament elnöke, de várhatóan Díaz-Canel fog maradni a poszton. Ezt követően decemberben az elnök kinevezi a miniszterelnököt, akit a parlamentnek is jóvá kell hagynia, mondta Lazo.

„Az igazi demokrácia szocialista. Ezért is támogattam ezt a törvényt, ami összegzi főparancsnokunk, a (néhai) Fidel Castro elgondolásait” – mondta Miguel Barnet parlamenti képviselő.

A kormányzás ésszerűsítését célzó új törvény a Nemzetgyűlés létszámát is csökkenti, 605-ről 474-re, ami először a 2024-ben esedékes következő választásokkor lép életbe.

Minden változtatás része annak az új alkotmánynak, amit februárban fogadtak el a szigetországban. Ez az új alaptörvény, miközben megerősíti a forradalom folytonosságát, gazdasági és társadalmi újításokat vezetett be.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság