Chilei emberi jogi szervezetek, fogyasztóvédelmi egyesületek, egészségügyi szervezetek és szociális mozgalmak vonultak az utcákra csütörtökön Chilében, hogy a Nemzeti Egészségügyi Alap (Fonasa) tervezett neoliberális reformja ellen tüntessenek. Sebastián Piñera kormánya ellen a közelmúltban már a tanárok, diákok és a bányamunkások is tiltakoztak szerte az országban.

A Piñera-kormány azt akarja bevezetni, hogy az állami egészségügyi rendszer magáncégektől vásároljon egészségügyi szolgáltatásokat. Emiatt a chilei állam milliós forrásokat vonna el a lakosság nyolcvan százalékát kiszolgáló Fonasától, és a Megelőző Egészségügyi Intézményekhez (Isapres) csoportosítaná őket.

Az oktatásügy után most az egészségügy miatt is az utcákra vonultak a chileiek - Fotó:Twitter/@MauricioVeraCar

Jelenleg ezek a magáncégek, amelyeket Augusto Pinochet diktatúrája idején hoztak létre 1981-ben, havonta a munkavállalók bruttó fizetésének hét százalékának megfelelő kötelezően fizetendő hozzájárulást kapnak.

„Az egészségügyhöz mindenkinek joga van, függetlenül attól, hogy mennyit keres. Ezért javasoljuk egy általános egészségbiztosítás bevezetését, ami mindenkit véd. (…) Ily módon a legfiatalabb és legegészségesebb emberek segíthetnének azoknak, akik a leginkább rászorulnak” – írta a közösségi médiában a Demokratikus Forradalom képviselője, Miguel Crispi.

A „méltó, időszerű, ingyenes és általános egészségügyi ellátáshoz való jog” védelmét célzó megmozdulások csütörtök reggel kezdődtek az orvosi rendelőknél és kórházaknál, ahol kerekasztal beszélgetéseket tartottak, hogy tájékoztassák az embereket Piñera konzervatív reformjának következményeiről.

A fővárosban, Santiagóban a tüntetők délben gyülekeztek az Alkotmány terén, majd az Egészségügyi Minisztériumhoz vonultak, ahol ülősztrájkba kezdtek.

Este a kórházaknál és a nagyobb chilei városok terein éjszakai virrasztás kezdődött a jogok védelmében.

A július 4-i egészségüggyel kapcsolatos megmozdulások előtt egy nappal több ezer chilei vonult az utcákra, hogy támogatásukról biztosítsák a tanárokat, akik több mint egy hónappal ezelőtt kezdtek országos sztrájkba.

Egy helyi közvélemény-kutató cég, a Criteria Research csütörtökön közzétett egy felmérést, ami szerint a chileiek mindössze 27 százaléka elégedett Piñera elnök hivatali teljesítményével.

A jobboldali kormány elutasítottságának főbb okaiként a megkérdezettek ezeket nevezték meg: Piñera „nem váltja be az ígéreteit” (20 százalék), „kevesek érdekében kormányoz” (16 százalék), „nem foglalkozik eléggé az alacsony jövedelműekkel” (13 százalék), „nem fogadja el a szociális követeléseket” (12 százalék), „rosszul kezeli az oktatásügyet” (11 százalék).

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság