Az Egyesült Államok múlt szerdán, a disznó-öbölbeli invázió évfordulóján bejelentette, hogy aktiválja a Helms-Burton törvény harmadik fejezetét, amely lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok állampolgárai pereket indítsanak olyan külföldi cégek és magánszemélyek ellen, akik a forradalom után a kubai kormány által kisajátított ingatlanokat használnak. Akár több százezer ilyen per is indulhat, és több tízmilliárd dollár foroghat kockán.

Az 1996-os Helms-Burton törvény ezen rendelkezéseit az elmúlt huszonhárom évben egyetlen amerikai elnök sem alkalmazta, mert attól tartottak, hogy az nemzetközi felzúdulást okozhat, és az esetleges perek túlterhelik az amerikai igazságügyi rendszert.

Bolton szerint „az Egyesült Államok nem támogat diktátorokat” - Fotó: Wilfredo Lee/AP

Az Egyesült Államok ezzel a lépéssel nyomást akar gyakorolni Kubára, hogy hagyjon fel Venezuela támogatásával, mert Mike Pompeo külügyminiszter szerint „a kubai katonai hírszerzés és az állambiztonsági szolgálatok tartják ma hatalomban Madurót.”

Pompeo a Kuba elleni szankciókat enyhítő Obama-kormányt azzal vádolta, hogy „flörtölt a Castrók juntájával”, és hozzátette: „Kuba viselkedése a nyugati féltekén országok biztonságát és stabilitását veszélyezteti szerte a régióban, ami közvetlen fenyegetést jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeire. A kubai rezsim évek óta exportálja a megfélemlítésre, elnyomásra és erőszakra épülő taktikáját.”

Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter a Twitteren reagált az amerikai bejelentésre: „Határozottan elutasítom Pompeo külügyminiszter bejelentését. Ez támadás a nemzetközi jog és Kuba szuverenitása és harmadik országok szuverenitása ellen. Az USA agresszív fellépése Kuba ellen kudarcot fog vallani.”

A döntés mindazonáltal nagy csapást jelent Kuba számára, amely nagy erőkkel igyekszik külföldi befektetőket az országba vonzani.

Az Európai Unió és Kanada közös nyilatkozatban „sajnálatosnak” nevezte az Egyesült Államok lépését, aminek „komoly hatása lesz a törvényes európai uniós és kanadai gazdasági szereplőkre Kubában.”

Múlt hét szerdán Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton is új szankciókat jelentett be Kuba és Venezuela ellen. Bolton április 17-én a disznó-öbölbeli veteránok találkozóján vett részt Miamiban, ahol elmondta, hogy felső határt fognak bevezetni az Egyesült Államokból Kubába küldött pénzek összegében.

Amióta Obama 2009-ben elkezdte enyhíteni a szankciókat, jelentősen több pénz áramlik Kubába az Egyesült Államokban élő rokonoktól, és mára ez a bevételi forrás a kubai gazdaság fontos részévé vált. Ezeknek a pénzeknek komoly szerepük van a magánszektor növelésében, mert sok esetben ezek jelentik a vállalkozások beindításához szükséges kezdő tőkét.

Bolton azt is mondta, hogy az Egyesült Államok tovább korlátozza az amerikaiak „nem családi jellegű” utazásait Kubába, de részleteket nem árult el.

Ezenkívül elmondta, hogy az Egyesült Államok öt, a kubai hadsereghez és hírszerző szolgálatokhoz kötődő személy nevét is felteszi a szankciós feketelistájára. „Ez a kormányzat nem dob mentőövet diktátoroknak” – fogalmazott ki Bolton Miamiban. „Eltüntetjük őket.”

A Guardian cikke alapján írta: Latin-Amerika Társaság