Amikor megjelentek az első hírek arról, hogy a brazil elnök menesztette ellentmondásos szélsőjobboldali oktatási miniszterét, ha egyesek reménykedtek is abban, hogy Jair Bolsonaro mérsékeltebb hangnemre vált, ez csak addig tartott, amíg a brazilok nem értesültek a miniszter utódjáról.

Az új miniszter Abraham Weintraub, egy közgazdász és egyetemi tanár lesz, aki karrierje nagy részét a pénzügyi szektorban töltötte, és aki előszeretettel hangoztat jobboldali összeesküvés-elméleteket. Tavaly például azt mondta, hogy a cracket egy kommunista összeesküvés keretében szándékosan terjesztették el Brazíliában.

Sokak szerint Weintraubnak (baloldalt) nincs megfelelő tapasztalata az oktatás irányításához - Fotó: Archív

Mielőtt Bolsonaro csapatához csatlakozott volna, hogy a nyugdíjrendszer átalakításán dolgozzon, Weintraub a São Pauló-i Szövetségi Egyetemen tanított. Tizennyolc évig dolgozott a Votorantim Banknál, ahol vezető közgazdász lett.

Hétfőn lépett Ricardo Vélez helyére, akinek rövid kormányzati pályafutását botrányok sora kísérte.

Februárban Vélez egy levélben arra utasította az iskolákat, hogy vegyék filmre, ahogyan a diákok a nemzeti himnuszt éneklik és Bolsonaro kampányszlogenjét olvassák fel.

Később a Veja konzervatív újságnak azt nyilatkozta, hogy a brazilok úgy viselkednek külföldön, mint a kannibálok és dolgokat lopnak el szállodákból, a múlt héten pedig „történelmi revizionizmussal” vádolták meg, miután kijelentette, hogy úgy fogják átírni az iskolai tankönyveket, hogy azok Brazília 1964-es katonai puccsát és huszonegy évig tartó diktatúráját mosdassák.

Oktatási szakértők azonban megdöbbentek az utódláson.

„Nem hiszem, hogy bárki, aki az oktatásban dolgozik, örül ennek a kinevezésnek” – mondta Daniel Cara, az Oktatáshoz Való Jogért Országos Kampány elnevezésű civil szervezet munkatársa és korábbi baloldali parlamentiképviselő-jelölt. „[Weintraubnak] nincs megfelelő tapasztalata, és nem mutat különösebb érdeklődést a terület iránt.”

Weintraub személyét Bolsonaro hétfőn a Twitteren jelentette be. „Abraham egy doktor, egy egyetemi tanár, nagy tapasztalatokkal rendelkezik az igazgatás terén, és megvan a pozícióhoz szükséges tudása” – írta. Később helyesbített, és azt mondta, hogy Weintraub közigazgatásból és üzleti tanulmányokból van mesterdiplomája.

Abraham Weintraub fivéréhez, Adamhoz hasonlóan nyugdíjszakértő. Adam Bolsonaro gazdasági csapatában dolgozik.

„Ma Dél-Amerika és különösen Brazília fontos területek egy egyértelmű stratégia számára, amit totalitárius szocialista és kommunista csoportok folytatnak, hogy megszerezzék a hatalmat” – nyilatkozta Weintraub az Estado de São Paulónak 2018-ban. Ugyanebben az interjúban arról is beszélt, hogy a cracket terjesztették el Brazíliában, és hogy a FARC kolumbiai lázadó szervezet „tiszteletbeli vendég” a baloldali pártok éves összejövetelén, a São Pauló-i Fórumon.

„Nézzék meg a fájlokat, ott van az interneten!” – mondta. (A FARC-ot legkevesebb két alkalommal zárták ki, számolt be róla a Folha de São Paulo 2008-ban, és azóta törvényes politikai párt lett).

Carát az érdekli, hogy Weintraub milyen konkrét projekteket fog bevezetni, hogy javítsa az oktatás helyzetét az országban, ahol a 15 és 64 év közötti népesség egyharmada funkcionális analfabéta. „Költségcsökkentésről és Bolsonaro kultúrharcáról beszél” – mondta Cara.

„Nem tudni, hogy van-e olyan megalapozott országos szintű terve az oktatás számára, amilyet ez a poszt megkövetel” – mondta Anna Conte, egy riói általános iskolai tanárnő.

Kinevezésének hétfői bejelentése után Weintraub méltatta Bolsonaro szellemi vezetőjét, Olavo de Carvalhót – az egykori asztrológust és filozófust, aki gyakran illeti válogatott szidalmakkal az ellenségeit a virginiai Richmondban lévő otthonából feltöltött YouTube-videóiban, és aki megkérdőjelezi, hogy a Föld a Nap körül forog.

„Jó elképzelései vannak, de nem veszem készpénznek, amiket mond” – nyilatkozta róla Weintraub az Estado de São Paulo újságnak.

Írta: Dom Phillips

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság