Egy brazil fellebbviteli bíróság hétfőn szabadlábra helyezte Michel Temer brazil exelnököt, akit múlt hét csütörtökön vettek őrizetbe korrupciós vádak miatt.

Ivan Athie, a Rio de Janeiró-i Második Regionális Szövetségi Bíróság bírája azután rendelte el a volt államfő szabadon bocsátását, miután elfogadta a vádlott habeas corpus kérelmét, amit Marcelo Bretas bíró előzetes fogva tartást elrendelő határozatával szemben nyújtott be.

Michel Temer négy napot töltött őrizetben - Fotó: Reuters

Szövetségi ügyészek azzal vádolták Temert (2016-2018), hogy egy „bűnszövetkezetet” vezetett, amely 1,8 milliárd reál (472 millió dollár) kenőpénzt fogadott el vagy szervezett le különféle korrupciós rendszereken keresztül. Az ügy Brazília történetének legnagyobb, Lava Jato, azaz „Autómosó” névre keresztelt korrupcióellenes nyomozásához kapcsolódik, ami hatalmas botrányt robbantott ki a Petrobras állami olajvállalat körül.

Végül ez a nyomozás vezetett Temer, valamint bányászati és energiaügyi minisztere, Moreira Franco, illetve hat másik érintett személy letartóztatásához is.

Azonban négy nap őrizet után a fellebbviteli bíróság bírája úgy ítélte meg, hogy a nyomozók által benyújtott bizonyítékok nem indokolják a vádlottak „megelőző” fogva tartását. Azt is hozzátette, hogy az ügyészek „régóta ismert dolgokat, köztük esetlegesen törvénytelen cselekményeket” mutattak be, de nincs bizonyíték arra, hogy a bűnelkövetés 2016 után is folytatódott, és más olyan tényező sem merült fel, amely indokolná a megelőző fogva tartást.”

A szövetségi ügyész irodája erre reagálva egy közleményben azt írta, hogy fellebbezést fog benyújtani a bíró döntése ellen, és azt reméli, hogy a fellebbviteli bíróság ezt elfogadja szerdán.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság