A mexikói elnök levelet küldött VI. Fülöp spanyol királynak és Ferenc pápának, amelyben bocsánatkérést vár a térség meghódítása során elkövetett emberijog-sértésekért. Andrés Manuel López Obrador úgy fogalmazott, hogy a mexikói őslakos népeket lemészárolták.

Egy ősi mexikói város romjainál felvett filmen az államfő a visszaélésekkel való teljes elszámolásra szólított fel. „Eljött a megbékélés ideje. De először hadd kérjünk mi bocsánatkérést” – mondta.

Cortés (középen baloldalt) találkozik II. Moctezuma azték uralkodóval - Fotó: Getty Images

„A kard és a kereszt”

López Obrador kemény szavakkal bírálta mind Spanyolországot, mind pedig a Vatikán. „Mészárlás és elnyomás volt. Az úgynevezett hódítást karddal és kereszttel vitték véghez” – mondta. „A templomaikat (őslakos) templomokra építették.” Brazília után Mexikóban él a világ második legnagyobb római katolikus közössége.

A madridi kormány gyorsan reagált, és határozottan elutasította a bocsánatkérésre való felszólítást. „A spanyolok a mai Mexikó területére való ötszáz évvel ezelőtti érkezését nem lehet mai szemmel megítélni” – írta Spanyolország egy közleményben. „Testvérállamaink mindig is tudták harag nélkül, építőleg olvasni közös múltunkat” – tették hozzá.

Legyőzött azték birodalom

Az amerikai kontinens spanyolok általi meghódítása Kolumbusz Kristóf 1492-es expedíciójának megérkezésével kezdődött. Mexikó meghódítása pedig akkor, amikor egy kis hadsereg Hernán Cortés vezetésével 1519-ben partra szállt a mai Veracruz állam területén.

A nagy azték birodalmat végül legyőzték, amivel háromszáz évnyi spanyol uralom vette kezdetét. Mexikó egy 1810 és 1821 közötti háborút követően nyerte el a függetlenségét, és 1824-ben szövetségi köztársaság lett.

A baloldali programot hirdető López Obrador tavaly decemberben lépett hivatalba. Azt ígérte, hogy harcolni fog a korrupció ellen, csökkenti az egyenlőtlenséget, és mexikóiak millióit fogja kiemelni a szegénységből. A balközép spanyol kormánnyal eddig szívélyes viszonyt ápolt.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság