Egy német bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Heckler & Koch fegyvergyártó két alkalmazottját, és 3,7 millió euróra büntette a céget Mexikóba történő illegális fegyvereladások miatt. A stuttgarti bíróság a H&K három másik korábbi alkalmazottját felmentette.

A bíróság megállapította, hogy a H&K megsértette német fegyverexport-szabályozást azzal, hogy közel ötezer darab G36-os támadófegyvert és kisebb lőfegyvereket szállított háború sújtotta övezetekbe.

A vállalat fegyvereit használhatták a negyvenhárom diák 2014-es elrablásakor is

Mexikóban ez a háború drogbandák és félkatonai szervezetek részvételével zajlik.

A német fegyverexport-korlátozás Chiapas, Chihuahua és Guerrero államokra vonatkozik, ahol nagyon magas a gyilkosságok és az emberrablások aránya.

A H&K szállítmányai 2006 és 2009 között érkeztek a térségbe. A cég egyik korábbi alkalmazottját egy év és tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint nyolcvanezer euró pénzbüntetés megfizetésére ítélték. Társa egy év, öt hónapot kapott, és kétszázötven óra társadalmi munkára kötelezték.

A Németország délnyugati részén lévő Oberndorfban gyártott H&K-fegyvereket világszerte használják fegyveres konfliktusokban. Mexikó mellett szállítottak belőlük katonáknak és milíciáknak Pakisztánba, Mianmarba (Burma), Szaúd-Arábiába, Iránba és Törökországba.

A vállalat éves forgalma körülbelül kétszázmillió euró.

A SWR és BR német tévécsatornák bizonyítékokat találtak arra, hogy G36-os fegyvereket használtak a mexikói diákok elleni támadáskor 2014-ben Igualában, amely során hat diák meghalt, negyvenhármat pedig elraboltak. Ő mindannyian nyomtalanul eltűntek.

A stuttgarti eljárás azután indult a cég ellen, hogy egy békeaktivista, Jürgen Grässlin nyolc évvel ezelőtt bizonyítékokat mutatott be a H&K ellen, számolt be róla a német sajtó.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság