A közép-amerikai látogatását megkezdő Ferenc pápa kijelentette, hogy a bevándorlástól való félelem „megőrjít minket”. A katolikus egyházfő újságíróknak mondta ezt, akik a Donald Trump amerikai elnök által szorgalmazott falról kérdezték, amelynek célja a bevándorlók távoltartása lenne az Egyesült Államoktól.

Ferenc pápa a január 23-27. között megrendezésre kerülő Ifjúsági Világtalálkozó megnyitójára érkezett Panamába. Mintegy százötvenezer zarándokot várnak a katolikus egyházhoz kötődő, három évente megrendezésre kerülő eseményre, amelynek célja a katolikusok új generációjának ünneplése.

A Panamába látogató Ferenc pápa üzenetét átérzik a közép-amerikai fiatalok - Fotó: Reuters

A katolikus egyházfőt Juan Carlos Varela panamai elnök és Lorena Castill first lady fogadta, miközben az ország zászlaját lengető emberek egy csoportja azt skandálta, hogy „ez a pápa ifjúsága”.

A pápa mai programja szerint udvariassági látogatást tesz a panamavárosi elnöki palotában, hogy helyi elöljáróságokkal, a diplomáciai testületek tagjaival valamint közép-amerikai püspökökkel találkozzon.

José Domingo Ulloa, Panama érseke a térségre jellemző elvándorlási hullámra utalva azt mondta, hogy a pápa üzenete nagy valószínűséggel találkozik a közép-amerikai fiatalok érzéseivel, „azoké a fiatalokéval, akik gyakran kerülnek kábítószer-kereskedők karmai közé, és sok más nehézséggel küzdenek”.

Ferenc pápa korábban „hidak, és nem falak” építésére szólított fel, és kijelentette azt is, hogy az, aki falat kíván építeni a bevándorlók távoltartására, „nem keresztény”.

A Trump-kormányzat és az amerikai demokraták vitája a mexikói határra tervezett fal költségei miatt közel egy hónapja kormányzati leállás van az Egyesült Államokban.

Ferenc pápa több látogatást is tervez 2019-ben, például novemberben Japánba utazik. A főpap idei úti céljai között szerepel még az Egyesült Arab Emirátusok, Marokkó, Bulgária és Macedónia, valamint talán Madagaszkár és Irak.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság