Jair Bolsonaro brazil elnök kedden aláírta azt a rendeletet, amely enyhíti a fegyvertartás szabályait a dél-amerikai országban. Az intézkedést egyaránt bírálják a fegyverkorlátozások pártolói és ellenzői.

„A Brazil Közbiztonsági Fórum (FBSP) a gyilkosságok és más erőszakos bűncselekmények okait vizsgáló hazai és külföldi tanulmányokra alapozva helyteleníti a szövetségi kormány rendeletét, amely megkönnyíti lőfegyverekhez való hozzájutást” – írta az FBSP egy közleményben.

Bolsonaro azzal akarja csökkenteni a bűnözést, hogy fegyvert az állampolgárok kezébe - Fotó: Marcelo Camargo/Agencia Brasil

„A rendelet az erőszak mellett foglal állást, mivel a közbiztonságról szóló vitában erős bizonyítékok merültek arra nézve, hogy minél több a fegyveres állampolgár, annál több a bűncselekmény” – tette hozzá a szervezet.

„A ma aláírt rendelet egyik valószínű hatása a banális okokból elszenvedett erőszakos halálesetek számának növekedése lesz. Ezenkívül, ha több lőfegyver lesz forgalomban, akkor több fegyver lesz a bűnözők kezében is” – fogalmazta meg bírálatát az Instituto Sou da Paz, a Brazíliában uralkodó erőszak csökkentéséért küzdő emberi jogi szervezet.

De nemcsak a teljes lefegyverzést szorgalmazók bírálták az intézkedést.

„Nem mindenki örül ennek. A rendelet hoz némi változást, de inkább csak módjával” – mondja a Brazília egyik leghangosabb fegyverpártolójának számító Bene Barbosa.

„Ez hidegzuhanyként érte a rendőröket, akik biztosak voltak benne, hogy az elnök engedélyezni fogja az import fegyverek vásárlását” – nyilatkozta Barbosa Leda Nagle újságíró a YouTube-hírműsorában.

„A rendelet célkitűzését tekintve, tudniillik, hogy biztonságot nyújtson az állampolgároknak, ez az intézkedés marginális. Harmadrangú az országban uralkodó erőszak elleni állami politikákról szóló vitában. A szabályozás önmagában nem fogja a szükséges mértékben csökkenteni a bűnözést” – mondta Flavio Werneck, a Sindipol (Szövetségi Rendőrszakszervezet) elnöke és közbiztonsági szakértő a G1 híroldalnak.

Bolsonaro elnök szerint a rendelet megadja a lehetőséget a lakosságnak, hogy szabadon eldönthessék, hogy vesznek-e lőfegyvert vagy sem.

„Sokáig az állam határozta meg, hogy kinek van joga megvédenie magát, a családját és a tulajdonát. Ma, a 2005-ös népszavazásban kinyilvánított népakaratnak eleget téve, megadjuk a döntés szabadságát Brazília állampolgárainak” – mondta a rendelet ünnepélyes aláírásakor.

A 2005-ös népszavazáson a brazilok „nemmel” szavaztak a fegyvereladások tiltására az országban.

A kedden aláírt rendelet lehetővé teszi, hogy bármely huszonöt évnél idősebb brazil állampolgár vásárolhasson fegyvereket. Korábban ahhoz, hogy valaki Brazíliában fegyvert birtokoljon bizonyítania kellett, hogy „szüksége” van rá. Az igényeket a Szövetségi Rendőrség bírálta el egyenként, és az eljáró rendőr hatásköre volt, hogy elfogadja-e az indoklást vagy sem.

A korábbi szabályozás kikötötte, hogy a regisztrációt minden három-öt évben meg kellett újítani. Az új rendelet ezt a határidőt tíz évre tolja ki.

Az illetőnek igazolnia kell gyakorlati jártasságát a lőfegyverek kezelésében, pszichológiai alkalmasságát pedig a Szövetségi Rendőrség pszichológusának vagy egy erre jogosult külső személynek kell megállapítania.

A rendeletet százhúsz napon belül a kongresszusnak is jóvá kell hagynia, hogy jogerőre emelkedjen.

Írta: Lise Alves

Forrás: The Rio Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság