Az előző brazil elnök, Michel Temer utolsó hivatali napján felfüggesztette körülbelül százharminc brazil közösségi rádió engedélyét. A Tudományos, Technológiai, Innovációs és Kommunikációs Minisztérium (MCTIC) december 31-én jelentette be döntését, anélkül, hogy nyilvános vitára bocsátotta volna a kérdést.

Pedro Martins, a Közösségi Rádiók Világszövetségének (AMARC) brazíliai országos elnöke szerint a döntés „egyértelmű üldözése annak a szektornak, ami képviseli a közösségek hangját, az emberek hangját az ország kommunikációjában”.

Michel Temer (jobboldalt) még utolsó hivatali napján dolgozott - Fotó: Reuters

A minisztérium nem részletezte a döntés indoklását, mondja Martins, és nem volt idő azt megvitatni az emberekkel.

A Brazil Közösségi Rádiók Szövetsége (Abraço) a közelmúltban számon kérte a kormányt, hogy miért kedvez a nagyobb kereskedelmi rádióknak, miközben a civil kommunikációs csatornák nagy nehézségekkel küzdenek.

„A szervezetek folyamatosan számtalan nehézség elé állítják a közösségi rádiókat, kezdve a forráshiánytól” – mondta az Abraço akkor. „A végén csak a kulturális támogatás révén jutnak bevételhez, aminek révén csak a közösségeiket érik el, és némelyek kénytelenek voltak megszorító intézkedéseket bevezetni.”

Mindkét szervezet bírálja a közösségi rádiókról szóló 1995-ben Fernando Henrique Cardoso által elfogadott törvényt, ami szerintünk „kriminalizálja”, és nem szabályozza és segíti őket.

A 9612. számú törvény csupán egyetlen frekvenciát bocsát a közösségi rádiók rendelkezésére, és körülbelül egy kilométerre korlátozza a hatótávolságukat azzal, hogy maximum teljesítményüket 25 wattban, adóik magasságát pedig legfeljebb harminc méterben határozza meg. Számos rádió ennél nagyobb hatótávolságban sugároz, mivel a közösségeik nagyobb területen élnek, és ezzel azt kockáztatják, hogy legutóbbi diktatúrából örökölt törvény alapján azzal vádolják meg őket, hogy kalózrádiók.

A törvény életbe lépése előtt körülbelül harmincezer közösségi rádió működött Brazíliában. Az AMARC szerint 2018-ra már csupán körülbelül tízezren maradtak, és közülük is csak négy és félezernek van hatósági engedélye.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság