A mexikói parlamentben tartott beiktatási ünnepségen letette az elnöki esküt Mexikó hét évtized óta első baloldali államfője, Andrés Manuel López Obrador. Mexikóváros korábbi polgármestere szombaton azt ígérte, hogy véget vet a korrupciónak és a szegények és a kirekesztettek javára alakítja át az országot.

A mindenki által csak nevének kezdőbetűivel AMLO-ként emlegetett 65 éves elnök júliusban – harmadik próbálkozásra – elsöprő győzelmet aratott az elnökválasztásokon. A veterán politikus 56 százalékos támogatottsággal vág neki az elnöki ciklusának.

AMLO radikálisan új politikát ígér a mexikóiaknak - Fotó: EPA

Elődjét, Enrique Peña Nietót távozásakor mindössze a lakosság 24 százaléka támogatja, mivel kormányzatát korrupciós botrányok tépázták meg, és a gyilkossági ráta rekordszintekre emelkedett az országban.

López Obrador elnök egy rendkívül sürgető külpolitikai kérdést örököl, azt, hogy mihez kezdjenek azzal a több ezer közép-amerikai bevándorlóval, akik az Egyesült Államok és Mexikó határán táboroznak.

Magas rangú külföldi vendégek is részt vettek a mexikói fővárosban rendezett beiktatási ünnepségen. Jelen volt többek között Mike Pence amerikai alelnök, Ivanka Trump és Evo Morales bolíviai elnök is.

Nicolás Maduro venezuelai elnök nem vett részt az eskütételen, amelyen tüntetők egy olyan transzparenst mutattak fel, amelyen az állt, hogy „Maduro, nem látunk szívesen”, de az AMLO által adott vacsorára elment.

López Obrador, akinek Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) elnevezésű pártja koalíciós kormányt fog vezetni, később részt vett egy tradicionális őslakos ünnepségen is a mexikóvárosi Zócalo téren.

Mit mondott AMLO?

„Békés és rendezett, de mély és radikális átalakítást fogunk végrehajtani” – jelentette ki az ősz hajú elnök a kongresszusban tartott első beszédében. „Ugyanis véget fogunk vetni a Mexikó újjászületését akadályozó korrupciónak és büntetlenségnek.”

López Obrador elismételte több, a kampány során hangoztatott ígéretét, miszerint küzdeni fog a bűnözés, a szegénység és a korrupció ellen. Takarékosan szándékozik kormányozni – eladja az elnöki különgépet, nem költözik be az elnöki palotába, és hatvan százalékkal csökkenti a saját fizetését.

Az elmúlt három évtizedben Mexikó gazdaságának szinte minden elemét privatizálta, és AMLO azt ígérte, hogy visszafordítja „elődei katasztrofális neoliberális gazdaságpolitikáit”.

Ígéretet tett arra is, hogy „soha nem fog indulni az újraválasztásáért”, és ami még meglepőbb, belejelentette, hogy kormányzati ideje alatt egy visszahívási népszavazást fog kezdeményezni, amellyel a választók közvetlen szavazással eltávolíthatnak bármilyen választott tisztviselőt.

„Én többé nem magamhoz, hanem hozzátok tartozom. Mexikó népéhez tartozom” – fogalmazott az új elnök.

Első intézkedés

López Obrador elnök aláírt egy megállapodást három közép-amerikai kollégájával, amely szerint közös tervet dolgoznak ki az Egyesült Államok felé irányuló bevándorlási  hullám megállítására, számolt be róla az Associated Press. A mexikói külügyminiszter szerint a terv keretében létrehoznának egy alapot, amely a munkahely-teremtést segítené elő a térségben.

A mexikói határvárosban, Tijuanában több mint hatezer hondurasi, guatemalai és El Salvador-i bevándorló fog várhatóan hónapokig várakozni, amíg a menedékkérelmeiket elbírálják. Azt mondják, hogy a hazáikban tapasztalt üldözés, a szegénység és az erőszak elől menekülnek, és több mint négyezer kilométert tettek meg, hogy esélyt kapjanak az Amerikai Álomra.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság