Hivatalos adatok szerint tíz éves csúcson van az erdőirtás az amazóniai esőerdő brazíliai részén. 2017 augusztusa és 2018 júliusa között körülbelül 7.900 négyzetkilométernyi erdőt pusztítottak el a világ legnagyobb esőerdőjében. Ez durván London területének ötszöröse.

Edson Duarte környezetvédelmi miniszter szerint ezért az illegális fakitermelés a felelős. Az adatok akkor kerültek nyilvánosságra, amikor sokakat aggasztanak Brazília újonnan megválasztott elnökének, Jair Bolsonarónak politikai tervei.

Félő, hogy az új brazil kormányzat intézkedései tovább fokozzák az erdőirtást Brazíliában - Fotó: AFP/Getty

A 2018-as választási kampány során Bolsonaro azt ígérte, hogy korlátozni fogja az erdőkárosítás miatt kiszabható bírságok mértékét, és visszavesz majd a környezetvédelmi ügynökség befolyásából.

A megválasztott elnök egyik szövetségese pedig azt is bejelentette, hogy a kormányzat össze fogja vonni a mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztériumokat, ami a bírálói szerint veszélybe sodorhatja az esőerdőt.

A legfrissebb kormányzati adatok szerint a legnagyobb mértékű erdőirtás Mato Grosso és Pará államokban történt, 13,7 százalékkal több, mint a tavalyi évben.

Mato Grosso Brazília legnagyobb gabonatermelője, és a bíráló hangok szerint a mezőgazdaság térnyerése is káros hatással van az esőerdőre.

Duarte „a szervezett bűnözés elharapódzását” okolta az illegális erdőirtásért, és azt mondta, hogy az országnak fokoznia kell a küzdelmet „környezetkárosítás ellen, és az életközösség fenntartható fejlődése védelmében”.

A Prodes elnevezésű megfigyelési projekt műholdfelvételei szolgáltatnak információkat az éves felméréshez.

Bár az arány jelentősen növekedett az elmúlt évhez képest, amikor is az erdőirtás mértéke tizenkét hónap alatt 16 százalékkal csökkent, még mindig 72 százalékkal kevesebb, mint 2004-ben volt, amikor a brazil szövetségi kormány intézkedéseket vezetett be az erdőirtások ellen.

Abban az évben egy Haiti méretű területről – több mint huszonhétezer négyzetkilométerről – tűnt el az esőerdő.

Az amazóniai térségben található a világ legnagyobb trópusi esőerdője, és olyan növény- és állatfajok otthona, amelyeket még csak most fedeznek fel a tudósok.

A sok millió négyzetkilométeres terület nagy része Brazíliában van, ahol az 1965 óta érvényben lévő törvények szerint a földtulajdonosoknak birtokaik meghatározott részén meg kell tartaniuk az erdőt.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság