A kubaiaknak a jövő hétig lesz lehetőségük részt venni az országos népi konzultációkon, amelyeken beleszólhatnak az ország új alkotmányának tervezetébe.

Homero Acosta, az Államtanács titkára elmondta, hogy augusztus 13-a óta 111.872 kubai vett részt nyilvános fórumokon, és mintegy hatszázezer javaslatot és ajánlást fogalmaztak meg a szigetország alkotmánytervezetébe. Még november 15-ig lesz lehetőségük erre.

Az alkotmány végső elfogadásáról 2019 februárjában népszavazás dönt majd - Fotó: Reuters/Tomas Bravo

A házassággal kapcsolatos kérdések és az elnök szerepe is a legtöbb észrevételt kiváltó cikkelyek közé tartoznak. A tervezet 68. cikkelye két egyező akaratú személy – nem egy férfi és egy nő – „önkéntes társulásának” nyilvánítja a házasságot, ami utat nyithat a melegházasság előtt.

A 121. cikkely két egymást követő ciklusban korlátozza az elnöki mandátumot, és előírja, hogy az államfőnek legalább hatvanévesnek kell lennie első megválasztásakor, illetve, hogy a Néphatalmi Nemzetgyűlés képviselői választják a posztra.

Sok reakciót váltanak ki a munkajogokkal, a méltóságteljes lakhatáshoz illetve a jogi képviselethez való hozzáféréssel kapcsolatos cikkelyek is.

Ahogyan az 1976 óta érvényben lévő alkotmány kimondta, úgy ez a tervezet megerősíti Kuba politikai és gazdasági rendszereinek szocialista jellegét, és a Kubai Kommunista Pártot nevezi meg a társadalom és az állam vezető erejeként. A jelenlegi alkotmányt kétszer módosították, 1992-ben, illetve 2002-ben.

A mostani tervezetben szerepel egy preambulum és 224 cikkely, amelyek tizenegy főfejezetben, 24 alfejezetben és 16 szakaszban oszlanak meg.

Yumil Rodríguez, az Államtanács elnökhelyettese és az alkotmánytervezet elkészítéséért felelős bizottság tagja azt mondja, hogy minden javaslatot fel fognak dolgozni, és ha nem kerülnek bele a dokumentumba, akkor törvénytervezetként lehet majd rájuk szavazni az alkotmányról szóló 2019 februárjában tartandó népszavazáson.

Most először a külföldön élő kubaiak is tehettek észrevételeket az új alaptörvény-tervezettel kapcsolatban.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság