A megválasztott mexikói elnök, Andrés Manuel López Obrador (AMLO) szóvivője, Jesús Ramirez megerősítette, hogy a december 1-én felálló új kormány „délre fog tekinteni”, ami reménykeltő lehet a latin-amerikai integráció ügyére nézve.

Az argentin Página 12-nek adott interjújában Ramirez Sofia Solarival beszélgetett országa az Egyesült Államokkal való diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatairól, a mexikói gazdaságról, a kábítószer-kereskedelem elleni háborúról és Mexikó jövőbeli bevándorláspolitikájáról.

AMLO sok tekintetben új irányt kíván adni Mexikónak - Fotó: EFE

Ramirez szerint Mexikó függése az Egyesült Államoktól akadályozza az önrendelkezését és döntéshozó képességét. „Nekilátunk a szuverenitásunk helyreállításának” – jelentette ki. „Egy olyan gazdasági modellünk van immáron harminchat éve, amely miatt folyamatosan északra tekintünk. Most elérkezett az idő, hogy tekintetünket délre vessük, mert egy kontinentális fejlesztéspolitika nélkül nem lesz növekedés, és nem lesz megoldás a bevándorlás vagy a szervezett bűnözés kérdésére sem.”

Pozitívan nyilatkozott az egy hónappal ezelőtt újratárgyalt NAFTA expanziójának megállításáról is, amely révén az Egyesült Államok „az energiaforrásokat, vizet és a nyersanyagokat amerikai nemzetbiztonsági kérdésként kívánta kezelni”.

A jelenlegi gazdasági helyzettel kapcsolatban Ramirez sajnálatát fejezte ki Enrique Peña Nieto jelenlegi kormányától megörökölt pénzügyi viszonyok miatt, illetve amiatt, hogy a közjavak (köztük az energiaforrások) jelzáloggal terheltek. A választási kampány során AMLO kijelentette, hogy le fogja állítani a mexikói olajszektor és nagyvállalatok privatizációját, amit Peña Nieto tett lehetővé nyolcvan évnyi állami irányítás után. López Obrador arra is ígéretet tett, hogy befektetéseket fog végrehajtani a mexikói olajiparban.

„A harminchat évnyi neoliberalizmus során a gazdaság nem növekedett. (…) Az egyetlen fejlődés a mezőgazdasági exportágazatban ment végbe” – magyarázta Ramirez, hangsúlyozva, hogy növekszik az egyenlőtlenség az országban, amelyben „az elmúlt években mexikóiak egy szűk rétege, akik a Forbes magazinban is megjelennek, hatalmas vagyonokat halmozott fel, miközben nőtt a nyomor és a kirekesztés.”

A kábítószer-kereskedelem elleni háborúval kapcsolatban Ramirez megerősítette, hogy a jövőbeli kormány az erőszak áldozataira és a korrupcióra fog összpontosítani. „A drogkereskedelem beszivárgott a rendőrség és a katonaság soraiba, emiatt elsődleges fontosságú a közbiztonság kérdése” – mondta.

„Úgy számoljuk, hogy 300-400 ezer ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét az erőszak miatt. A háborús politika áldozatai döntenek úgy, hogy az Egyesült Államokba mennek.” AMLO és kormánya bírálja az Egyesült Államok kábítószerek elleni háborúját, és a legalizáció és a drogpiacok ellenőrzésének szükségességét hangsúlyozza, ami elvágná „a bűnözők lehetőségeit”.

A bevándorlással kapcsolatban Ramirez kijelentette: „A bevándorlás nem bűncselekmény.” AMLO kormányzása alatt Ramirez szerint egy olyan politikát fognak bevezetni, ami „megértő és tiszteletben tartja az emberi jogokat, és így kíván hozzányúlni az elvándorlást kiváltó strukturális okokhoz”.

Azt is mondta, hogy Mexikó egyesült államokbeli nagykövetségei és konzulátusai azt a feladatot fogják kapni, hogy képviseljék azoknak a bevándorlóknak az érdekeit, akiket olcsó munkaerőként kihasználnak az Egyesült Államokban.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság