Meggyilkolták a nyugat-venezuelai Sur del Lago régió földért való küzdelmeiben aktívan résztvevő Luis Fajardót és Javier Aldanát, a Venezuelai Kommunista Párt (PCV) két tagját.

A Mérida állambeli Nueva Bolíviában gyilkolták meg a kommunista párthoz tartozó két földműves vezetőt. Óscar Figuera, a PCV főtitkára szerdán sajtóközleményben tudatta, hogy a párt Központi Bizottságának tagját, Luis Fajardót és sógorát, Javier Aldanát meggyilkolták. A hírek szerint a két férfi motorkerékpáron hazafelé tartott, amikor egy elhaladó autóból gépfegyverrel tüzet nyitottak rájuk.

A PCV az ellenük irányuló erőszak megfékezését követeli a kormánytól - Fotó: PCV

Figuera hozzátette, hogy pártja a földbirtokosokat, a Nemzeti Gárda korrupt tagjait és a politikusokat tartja felelősnek a bűncselekményért, és követelik, hogy az állam alaposan vizsgálja ki az ügyet.

Számos venezuelai szervezet, köztük a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) több irányzata és a Tupamarók is elítélték a gyilkosságot és részvétüket nyilvánították.

A PCV méridai szervezete is kiadott egy közleményt csütörtökön, amelyben felidézték Fajardo és Aldana a földművesek jogainak védelmében folytatott küzdelmét, ami a földbirtokosok célpontjává tette őket, és emlékeztettek arra is, hogy Fajardo számos alkalommal nyilvánosan is jelezte, hogy a hatóságok figyelmen kívül hagyják azt, hogy életveszélyen megfenyegették őt és a családját. A PCV felszólította Maduro elnököt és Tarek William Saab ombudsmant, hogy tegyenek igazságot az ügyben.

Az eset mindössze néhány héttel azután történt, hogy hasonló módon próbálták meggyilkolni Robinson Garciát, a PCV bárinasi aktivistáját és helyi földműves vezetőt, ő azonban túlélte a támadást.

Nueva Bolívia az úgynevezett Sur del Lago régióban található, a Maracaibo-tó déli partján, Mérida és Zulia államok területén. Fajardo annak a mintegy kétszázötven földműves családnak az ügyét képviselte, akik elfoglalták és művelés alá vonták Cano Rico birtokot, és most ennek az állapotnak a törvényesítésére várnak.

A tó környékén zajlanak a kisgazdák legintenzívebb küzdelmei, amelyre a nagy földbirtokosok halálos erőszakkal, és gyakran paramilitáris erők bevetésével válaszolnak. Erre a helyzetre akarták felhívni a figyelmet az idén júliusban tartott Admirable Campesino Felvonulással, amelynek résztvevői négyszáz kilométert gyalogoltak, hogy találkozhassanak Maduro elnökkel. A földművesek elleni erőszak legújabb megnyilvánulása a tinédzser Kender García szeptember 19-ei meggyilkolása volt.

A venezuelai kommunisták ismételten felhívták a figyelmet a vidéken zajló erőszakra és arra, hogy a hatóságok cinkosan hallgatnak ezügyben.

Október elején Figuera a PCV és a kormányzó PSUV között még a május 20-ai elnökválasztásokra kötött megállapodás értelmében sürgős találkozót kért Maduro elnöktől.

A kommunista vezető azzal vádolja a kormányzatot, hogy az nem teljesíti a megállapodás egyetlen pontját sem, így földművesek az erőszakos kilakoltatásaik megállítására és a vidéken velük szemben elharapódzó erőszak megszüntetésére irányuló követelését sem.

Írta: Lucas Koerner és Paul Dobson

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság