Az ENSZ tagállamai 189-2 arányban elítélték az Egyesült Államok Kuba ellen közel hatvan éve fennálló blokádját. Izrael volt az egyetlen ország, amely az Egyesült Államok mellé állt, és csak ők ketten szavaztak a gazdasági blokád fenntartása mellett.

1992 óta szavaznak az ENSZ Közgyűlésében az Egyesült Államok 1962 óta fennálló blokádjáról, ami mellett minden évben szinte csak az Egyesült Államok teszi le a voksát.

Az Egyesült Államok közel harminc éve az egész világ véleményét hagyja figyelmen kívül - Fotó: Reuters

Egy szerda éjjeli Twitter-üzenetben az Egyesült Államok ENSZ-beli küldöttsége így fordult a tagállamokhoz: „Kuba minden évben erőltet egy határozattervezetet, ami a kubai szegénységért, elnyomásért és szabadságkorlátozásért az Egyesült Államokat hibáztatja. Holnap az ENSZ hallani fogja a mi álláspontunkat erről, és az országoknak Kuba és az Egyesült Államok között kell választaniuk. Ki fog mellettünk szavazni?”

Csütörtök reggel megkapták a választ, amikor a testület közel egyhangúlag, 189-2 arányban a blokád megszüntetésére szavazott, ami a közel hat évtizednyi fennállása óta 933 milliárd dollárnyi kárt okozott Kubának. A tagországok egyúttal elutasították az Egyesült Államok a határozattervezethez benyújtott mind a nyolc kiegészítő javaslatát is, amelyekben az állt, hogy a blokádot azért kell folytatni, mert Kubában feltételezhetően „súlyosan sérül az információkhoz és a szabadsághoz való hozzáférés”, illetve „nincsenek nők a legfontosabb döntéshozó testületekben”.

A szavazáson senki sem tartózkodott.

A szavazás előtt a testülethez intézett beszédében Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter a blokádot „agresszív lépésnek és a nemzetközi békét és rendet sértő gazdasági háborúnak” nevezte.

A miniszter hozzátette, hogy Washington akadályozza Kubát önrendelkezése gyakorlásában, és „megsérti a kereskedelem általánosan elfogadott szabályait és a szabad hajózás jogát”. 2017-ben minden százezer emberből 224 azért halt meg Kubában, mert a blokád korlátozza a szigetország hozzáférését a megfelelő gyógyszerekhez és kezelésekhez, mondta a külügyminiszter. Az Egészségügyi Világszervezet is „igazságtalannak” nevezte a blokádot.

Miközben Donald Trump kormánya 2017-es hivatalba lépése óta egyre ellenségesebb Kubával szemben, ami miatt a gazdasági tranzakciók nehezebbé váltak Kuba számára, az Európai Unió tavaly támogatóbban lépett fel a karibi szigetországgal szemben, és megállapodott vele, hogy 2030-ig növelik az egymással való kereskedelmet.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság