Kubai orvosok két csoportja indult vasárnap reggel Haitire, hogy segítsenek ellátni az országot szombaton megrázó 5,9-es erősségű földrengés áldozatait.

A Kubai Orvosi Brigád főkoordinátora, Evelio Betancourt elmondta, hogy két, sebészekből álló csapatot küldtek a haiti egészségügyi szakemberek megsegítésére.

A kubai orvosok a világ több mint hatvan országában jelen vannak - Fotó: Reuters

A Reuters szerint a földrengésnek eddig tizennégy halálos áldozata van, főleg a rengés Haiti északnyugati partjaitól húsz kilométerre, 11,7 kilométeres mélységben lévő epicentruma közelében fekvő artibonite-i Port de Paixban és Gros Morne-ban.

A földrengést a Dominikai Köztársasággal határos karibi ország minden részén érezték, és több településen keletkeztek károk az infrastruktúrában és a lakóházakban.

Luis Castillo, Kuba Haiti nagykövete a Prensa Latinának megerősítette, hogy a nagykövetség épülete nem rongálódott meg.

Jovenel Moïse haiti elnök szerint élelmiszerszállítmányokat és ivóvizet visznek az érintett területekre.

A Haiti Polgárőrség vasárnap hajnalban elmondta, hogy legkevesebb százharmincöt embert láttak el sérülésekkel.

Ez volt a legnagyobb földrengés a szigetországban a főváros, Port-au-Prince közelében pusztító 7,3-as erősségű 2010-es földmozgás óta, amely 230 ezer ember életét követelte, és a szegény országban 7,8 és 8,5 milliárd dollár közötti anyagi károkat okozott. A The Balance szerint emiatt Haiti bruttó nemzeti összterméke 5,1 százalékkal csökkent az elmúlt nyolc évben, és 55 ezren azóta is még átmeneti táborokban élnek.

Akkor egy ezerkétszáz kubai orvosból álló orvosi csapat dolgozott a földrengés sújtotta Haitin.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság