Egy perui bíróság visszavonta az ország korábbi elnökének, Alberto Fujimorinak adott kegyelmet. Fujimori egészségügyi okokra hivatkozva kilenc év után tavaly december távozhatott börtönből, ahol azért ült, mert bűnösnek találták abban, hogy halálosztagokkal tartott fent kapcsolatokat és érintett volt két mészárlásban.

Egy bíróság most azonban elrendelte az újbóli letartóztatását, miután áldozatok egy csoportja megnyerte a fellebbezését Pedro Pablo Kuczynski akkori elnök kegyelmi döntése ellen. A Perut az 1990-es években vezető Fujimori ügyvédje elmondása szerint küzdeni fog a mostani ítélet ellen.

Fujimorinak valószínűleg egy év után újra börtönbe kell vonulnia - Fotó: Reuters

A korábbi államfő lánya, a fő ellenzéki erőnek számító Népi Erő pártot vezető Keiko újságírók előtt „embertelennek” és „igazságtalannak” nevezte a döntést.

A legtöbb perui úgy véli, hogy a most nyolcvan éves Fujimorinak élete végéig börtönben lenne a helye, tekintve, hogy 2009-ben huszonöt éves börtönbüntetésre ítélték, amiért egy kormánypárti halálosztagnak utasítást adott huszonöt ember meggyilkolására a perui polgárháború idején.

2017 decemberében azonban egészségügyi problémák, alacsony vérnyomás és szívritmuszavar miatt a börtönből egy limai kórházba szállították át. Az idén márciusban szavazatvásárlási botrány miatt lemondott Kuczynski még ugyanabban a hónapban kegyelemben részesítette. Emiatt a fővárosban tüntetések kezdődtek, Fujimori támogatói viszont a kórháznál ünnepeltek.

A kegyelem sokak szerint politikai alku eredménye volt. Kuczynski Fujimori támogatóinak segítségével éppen el tudott kerülni egy felelősségre vonási eljárást három nappal korábban.

Az áldozatok családtagjait képviselő Carlos Rivera elmondta, hogy a kegyelmet visszavonó ítélet „helyreállítja az áldozatok családtagjainak igazsághoz való jogát”.

Fujimorira egyesek felnéznek, amiért könyörtelenül leverte a maoista lázadókat az 1990-es években, és ezzel véget vetett egy több tízezer ember életét követelő konfliktusnak. Bírálói azonban korrupt diktátornak tartják, aki jogosan került börtönbe ártatlan parasztok meggyilkolásának elrendeléséért.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság